Väärikas oksjon müüs Kase töid

Ann Alari
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mainekal Christie oksjonil oli müügis kaks Alice Kase joonistust. Vasakul pildil on näha tema «Fragment näost», müüduks osutus Kase «Fragment käest».
Mainekal Christie oksjonil oli müügis kaks Alice Kase joonistust. Vasakul pildil on näha tema «Fragment näost», müüduks osutus Kase «Fragment käest». Foto: Denis Filby

Londonis mainekal Christie kunstioksjonil tegi noor eestlannast kunstnik Alice Kask ajalugu, kui hinnaga 1920 naela ehk 44 636 krooni müüdi maha tema pliiatsijoonistus «Käe fragment».

Oksjonil oli müügis kaks Kase pliiatsijoonistust aastast 2005. Joonistuse esialgseks orienteerivaks hinnaks oli 2000 kuni 4000 naela.

Alice Kase joonistuste müük leidis endale väärika konteksti. Nimelt läksid tema tööd oksjonihaamri alla kõrvuti Edvard Munchi kuivnõeltehnikas teosega aastast 1894, oksjon ise on maailma üks vanimaid ja maailma kollektsionääride seas hinnatumaid.

Oksjoni uued tuuled

Põhjamaalasi peetaksegi Christie kunstiäris uustulnukaiks, teisipäevasel oksjonil paisati müüki maale, fotosid, mööblit ja tarbekunsti Taanist, Soomest, Islandist, Rootsist ja Norrast.

Silmapaistvaks grupiks uustulnukate hulgas on venelased. Läinud aastal müüdi Christie turul vene kunsti kokku ligi 690 miljoni krooni eest.

Nädalapäevad tagasi toimunud prestiižsel juunioksjonil läks Konstantin Somovi õlimaal 1927. aastast «Vikerkaar» (mille orienteeriv hind oli alla 14 miljoni krooni) rekordilise ligi 92 miljoni krooni eest anonüümsele ostjale.

Selline suhe orienteeriva hinna ja müügihinna vahel oli küllaltki tüüpiline kogu müügipäevale: lõppresultaat oli mitmekordne võrreldes ennustatuga.

Venelased teeb eriliseks kirg, mis oksjonil valitseb. Muidugi on võimalik asju ajada ka telefonitsi ja interneti vahendusel. Sellele, et enampakkumine läheb üha palavamaks, aitab kaasa oksjonit läbi viiva Jussi Pylkkäse ilmekas kehakeel. Juba varakult on selge, et asi kestab ettenähtud ajast tunduvalt kauem.

Kohale on tuldud isegi koos lapsukestega, kes ostmisest sõnakalt osa võtavad. Aivazovski maali enampakkumise ajal ütleb keegi mu selja taga, et juba rahvuslik uhkus ei luba selle hinda madalaks jätta.

Tundub, et venelastel on õnnestunud ületada barjäär, mis üldjuhul takistab maalikunsti paremiku müümist isegi naaberriikides. Olgu maastik või portree, maal on alati kõige rohkem kinni rahvuslikus identiteedis. Näiteks inglise ja iiri maale on väga raske müüa väljaspool ingliskeelset maailma.

James Christie hakkas 18. sajandi teisel poolel ühena esimestest maailmas korraldama kunstioksjoneid. Viimasel paaril aastal on hakanud Londoni kunstiäris puhuma soodsad tuuled ning praegu on firma haaret laiendamas.

Lisaks USA ja Euroopa keskustele on avatud harukontorid ka Mumbais, Dubais ja Hongkongis ning Moskvas. Kokku on Christie kunstivahendusfirmal 85 esinduskontorit 43 maal. Läinud aastal ulatus oksjonimüük peaaegu 58 miljardi kroonini. Sel aastal tõotab see kujuneda veelgi suuremaks.

Kollektsionääride lemmik

Christie näitusesaalides näeb inglise kõrgklassi esindajaid, kes hiljuti rekordiliste hindadega müüdud L. S. Lowry tööstuslikku Põhja-Inglismaad peegeldavate maalide kohta sosistavad, et hind on ikka lubamatult kõrge küll, ja selle juurde kalleid veine rüüpavad.

Näitusi külastavad ka City ja Wall Streeti boonuseid nautivad rikkurid, kellele iseenesest oleks taskukohane spetsialisti palkamine kogu eeltöö tegemiseks, et siis oksjonile minna – kas ostja või müüjana. Christie majas, 8 King Street, on kordumatut hõngu, mille loob raha, kunsti, kuulsuse ja hasartmängu sulam.

Jussi Pylkkänen, Christie’s Europe’i direktor, meenutab, et kaheksakümnendate keskel, mil tema Londonisse kunstiäriga tutvuma tuli, ei ennustatud talle kui välismaalasele siin suuremaid karjäärivõimalusi.

Nüüd aga on suur osa firmas töötavaid spetsialiste välismaalased: juba sellepärast, et nad räägivad võõrkeeli.

Ning see on hädavajalik, kuna firma klientideks on järjest enam kollektsionääre Hiinast, Jaapanist, Lähis-Ida riikidest ja Venemaalt. Superrikastele ülimalt soodsad maksuseadused soosivad ka nende elamaasumist Londonisse.

Tutvustus oksjoni kataloogist

ALICE KASK (eestlane, sünd 1976) on noor kunstnik, kes lõpetas Eesti Kunstiakadeemia aastal 1999. Ta pälvis Konrad Mäe auhinna aastal 2003 ning tema tööd on olemas Eestis peamistes kunstimuuseumides. Ta on osa võtnud Baltimaade kunstiga tegelevatest müükidest Soomes, Leedus ja Saksamaal, teda on kutsutud Praha biennaalile, osalemaks üritusel «Kohalikud ja eemalseisjad: Kesk-Euroopa ja kultuurikokkupuuted», kus Baltimaade kunstnikud on eemalseisjate rollis.

Kunstioksjon

Christie kunstioksjon Nordic Art and Design

Londonis 26. juunil

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles