Oort peksis, Volquin kargas, vana Vambo lõi trummi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastaja Jaan Urvet harrastusnäitlejate keskel.
Lavastaja Jaan Urvet harrastusnäitlejate keskel. Foto: Margus Mikomägi

Lisaks pidalile tuli muistsetel eestlastel maad ja elu jagada kirekütkes rüütlite ja ordumeistritega. 4. juulil Varbola linnamäel esietendunud Ehini lugulaul «Volquin Varbola all ehk Saatuslik kihlvedu» suuresti sellest räägibki.

Ehina faabula on lihtne. Kuramaa kuningatütar Oide stimuleerib oma õndsa olekuga ordumeister Volquini kõiksugu näärmeid, ent paraku on Oide Riia piiskopi Alberti meelevallas. Albert, vaga ja pühendunud professionaal, on aga valmis iludusest loobuma, kui Volquin vallutab talle ühe jonnaka paganatekantsi. Varbola.

Nii see muinasjutt algab.

Õhk vabaks!

Linnamäele püstitatud telk kisub meeleolu alla. Õhk vabaks! Koht ise avaldab ju muljet. Võinuks ehk seda linnamäe naturaalsust ruumilahenduses nutikamalt kasutada. Koormakiletatud saalis kiskus ka troopiliseks. Aga mis siin iriseda, tööd on tehtud ja tagaseina tekkis õige pea ka korralik avaus.

Sürrealist Ehin on tunnistanud, et etenduses tekst väga unenäoliseks ei kipu. Nii oligi. Küll aga leidus muhedat irooniat ja totakalt sümpaatseid tegelaskujusid (Läti Henrik isiklikult või pidaline Tammo).

Üks etenduse käimatõmbaja, ja mis siin keerutada, kui juba käis, siis ka käimashoidja, oli kahtlemata regiorkester Oort. No niivõrd hästi passis konteksti, et ajuti tundusid ümberringi toimuvad draamaaskeldused Oordi kontserdi kireva tapeedina. Võimsad, eraldi lugu jutustavad maskid ja figuurnukud täiendasid spektaaklit kenasti.

Hääl miinus keha

Lavastaja Jaan Urvet eksperimenteeris kehade ja häältega. Eksperiment õnnestus. Nimelt kasutas etenduse dirigent kehadena harrastusteatrite näitlejaid (välja arvatud Arvi Mägi Ugalast piiskop Albertina) ning tekstid oli sisse lugenud draamateater Ugala vana kaardivägi. Leila Säälik armeehoorana, Peeter Jürgens Läti Henrikuna, Arvo Raimo Vambona. Süsteem ei ilmutanud mingeid tõrkeid.

Siinkohal sai oluliseks liikumine ja žestikuleerimine, mis Oleg Glužkovi seades kujunes nauditavalt dünaamiliseks ja tantsulisuses parajalt väljendusrikkaks. Iseäranis jäi silma imearst Leonhardi osatäitja nõtkus ja teksti tabamine.

Kokkuvõttes, Läti Henrik kirjutas üht, Ehin midagi teist, mäletatakse hoopis kolmandat. Samas selleks, et seda kolmandat mäletada, tuleks enne ühte lugeda ja teist näha. Nägemiseks sobib Volquini eksirännak Varbolasse nii et vähe pole.


Esietendus

Andres Ehin

«Volquin Varbola all ehk Saatuslik kihlvedu»

Lavastaja Jaan Urvet

Muusika Oort

Osades Arvi Mägi, Jekaterina Abramova, Anni Viik jpt

8. juulini Varbolas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles