Maakonnamuuseumid sõdivad liitmisplaani vastu

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanituli Vabaõhumuuseumis.
Jaanituli Vabaõhumuuseumis. Foto: Peeter Langovits.

Saaremaa muuseumi direktori Endel Püüa sõnul kardavad kõik 15 maakonnamuuseumi liitumise tõttu kaotada osa oma kogudest, raha ja töötajaid.

Maamuuseumid on vastu plaanile, mis näeb ette, et kõik maakonnamuuseumid hakkaksid edaspidi kuuluma nn Eesti maamuuseumisse, kus emamuuseumiks saab Eesti vabaõhumuuseum ja liitmuuseumi asub juhtima vabaõhumuuseumi direktor, kirjutab Oma Saar.

«Ma ei tea kedagi, kes teaks kedagi, kes seda plaani toetab,» ütles Endel Püüa nii linnavolikogus kui ka eile Oma Saarega vesteldes, vastates küsimusele, et kas mõni maakonnamuuseum seda plaani ka toetab.

Juhul kui säärane reform tõepoolest läbi viiakse, hakkab liitmuuseum määrama uurimissuundi peamiselt tsentraalsest huvist lähtuvalt ning otsustama rahastamise, kaadrite jm küsimusi. Samuti võib juhtuda, et uue keskse fondihoidla valmimisel viiakse ka kohalikud muuseumikogud ühishoidlasse.

«Me ei näe ette mitte ühegi muuseumi kaotamist, pigem vastupidi - tahame nende positsiooni tugevdada,» väitis kultuuriminister Laine Jänes vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles