ETV kultuurisaade otsib asja mõtet

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heidi Pruuli
ETV peatoimetaja
Heidi Pruuli ETV peatoimetaja Foto: Pm

Homme algab ETV muuseumi- ja mälukultuuri saatesari «Asja mõte». Üheksas saates avatakse muuseumide varasalved – kauged kultuurid, kunst, rahvuslik pärand, loodus, tehnika, igapäevaelu, lähiminevik, keskkond ja vaimne pärand.



Saadetes arutletakse, kuidas meid ümbritsev säilib, kes teeb valikuid ja kuidas on muuseum muutunud. Tutvustatakse ka erakogujate värvikaid kollektsioone.


Mis on asja mõte, küsib saatejuht Ivar Leimus, Eesti Ajaloomuuseumi teadur.



«Tahaksime muuta vana tolmust kujutelma muuseumist kui kola hoiupaigast. Muuseumis leidub kõike, muumiast muusani, avastusrõõmu igale maitsele. Ja toredaid inimesi, kes sellest kõigest köitvalt kõnelevad,» räägib Leimus.



Saate autor Mariann Raisma selgitab sarja valikute tagamaid. «Väga raske oli teha valikuid, kuna põnevaid teemavaldkondi on muuseumides kümneid, rääkimata huvitavatest esemetest, mida leidub kümneid tuhandeid. Eriti tore oli aga vaadata, kuidas võttemeeskond erinevates paikades reageeris – kuidas vaimustuti nii, nagu oleks tegemist olnud huviliste külaskäiguga muuseumi või kollektsionääri juurde,» ütleb Raisma.



Filosoofiaprofessor Tõnu Viik veab algavas sarjas teemalõiku «Asja tuum». Ta kutsub igasse saatesse kaasvestleja; esimese saate külaline on ajaloolane Marek Tamm.



Esimene saade alapealkirjaga «Maailma kogumine» jutustab kultuuridest, mis on jõudnud siinsete muuseumide kollektsioonidesse. Kõneldakse ka muuseumitraditsiooni algusest Eestis.



Üks küsimus


Miks on uus kultuurisaade «Asja mõte» eetris pühapäeviti kell 15.00?


Heidi Pruuli
ETV peatoimetaja

Rahvusringhäälingu uuringukeskuse andmetel on pühapäeviti kell 15 keskmise ja kõrgema haridustasemega eestlasi teleri ees rohkemgi kui näiteks «Tähelaeva» ajal, pühapäeval kella 10–11.



Kuid et pühapäev on mitmekülgse tegutsemise päev, tasub meelde tuletada, et ETV omasaateid  ja nende hulgas ka «Asja mõtet» saab vaadata endale sobival ajal ETV kodulehel www.etv.ee/arhiiv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles