Kultuuriministeerium püüab turgutada Vene Teatrit

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene teatri näidendi «Vanem poeg» proov.
Vene teatri näidendi «Vanem poeg» proov. Foto: Peeter Langovits

Vene Teatri finantsolukord võib aasta lõpuks paraneda, kui õnnestub võlausaldajatega kokku leppida maksetähtaegade pikendamises ning meelitada teatrisse rohkem vaatajaid, arvas kultuuriministeeriumi nõunik Tõnu Lensment.


«Vene Teatrit saab aidata tema publik,» ütles Lensment venekeelsele

Postimees.ee'le

. «Viimasel ajal räägitakse ainult Vene Teatri probleemidest, kuid see ei tähenda, et teater lõpetaks oma tegevuse. Seal on, mida vaadata.»

Vene Teatri nõukogu liige Lensment on kursis kõikide Eesti teatrite rahalise olukorraga. Tema sõnul on Vene Teatril teiste teatritega võrreldes ebapiisav rahavoog.

«Enamikus Eesti teatrites tagatakse rahavoog piletimüügiga ning muude kuludega annab nii palju mängida, et kokkuvõttes jäädakse plussi,» selgitas Lensment.

Lensment tõi näitena piletimüügi detsembris, talve tippajal, kui kõik teatrid teenivad suuri summasid. Näiteks Rakvere Teater, kus töötab 82 inimest, planeerib detsembri piletituluks umbes miljon krooni. Sealjuures asub teater suhteliselt väikeses linnas.

Vene Teatris, kus töötajate arv on tänu lepinguliste töötajate kasutamisele vähenenud 90le, on detsembriks müüdud vaid 300 000 krooni eest pileteid. Seejuures moodustab piletimüük umbes kolmandiku Vene Teatri eelarvest.

Lensmendi sõnul loodetakse siiski, et piletimüük veel paraneb. Eelmise aasta müügitulemusi arvestades loodab teater oktoobrist detsembrini müüa kokku umbes 2,5 miljoni krooni eest pileteid. «See sõltub, maksejõulistest vene vaatajatest, kelle arv on majanduskriisi mõjul ilmselt vähenenud,» ütles Lensment.

Ta lisas, et praeguse seisuga lõpetaks Vene Teater aasta ilmselt kolme miljoni krooni suuruses miinuses, kuid tänu kultuuriministeeriumi eraldatud 500 000 kroonile ning võimalikule pangast saadavale maksepuhkusele loodetakse aasta lõpuks siiski nulli jõuda.

Venekeelsele Postimehele teadaolevalt võib maksu-ja tolliamet Vene Teatrile erandkorras sotsiaalmaksu maksmiseks ajapikendust anda.

Eile kohtus kultuuriminister Laine Jänes oma Vene kolleegiga ning arutas muu hulgas ka Venemaa võimalikku toetust Vene Teatrile. «Aktuaalne Kaamera» teatas, et ministeerium kavatseb publiku teatrisse meelitamiseks kutsuda Venemaa staarlavastajaid Vene Teatrisse lavastama.

Ta märkis, et seda küsimust on Venemaaga ka varem arutatud. «Vene pool ütleb: leidke raha ja kutsuge Tabakov. Paraku praegu teater vaevalt et suudaks sellise kategooria lavastajaid palgata. Ma siiski loodan, et suudame Venemaalt huvitavaid inimesi siia meelitada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles