Kosmiline muusika tuleb tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Sooäär
Jaak Sooäär Foto: Lauri Kulpsoo

Natuke kosmiline ja hullumeelne muusika – need on Eesti ühe viljakama džässimuusiku Jaak Sooääre enda sõnad viimaste aastate omapäraseima siinmaise improvisatsiooniprojekti kohta, mis kombib muusikalise vabaduse piire.

See on Free Tallinn Trio, kus Jaak Sooääre alati vahedaid elamusi pakkuvale elektrikitarrile lisanduvad läbi-lõhki impro­pianisti Anto Peti ning varjundirohke vokaaliga Anne-Liis Polli oskused.



Vabalt ja veel vabamalt



Free Tallinn Trio tõusis orbiidile mullu Jazzkaarel, kus nende kontsert kujunes üheks festivali põnevaimaks, kuigi peaesinejatega võrreldes vähem väljareklaamitud sündmuseks.  Laval sündinud «moodne ooper» ei jätnud kedagi külmaks ja pani vabadžässi usku pööranud pingsalt ootama järgmist etteastet.



Kaua polegi nüüd enam vaja kannatada, sest järgmine etteaste toimub täna Mustpeade Majas.



«Free Tallinn Trio soovib pakkuda kuulajale vahetut koosloomisprotsessil toimuvat suhtlemist,» selgitab Anto Pett, kes on olnud ühtaegu edukas nii improviseerijana kui ka improvisatsioonikunsti õpetajana.



Trio kõik kolm liiget tegutsevad «päriselus» Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias õppejõududena, ent kuulajale ei seostu FTT kindlasti millegi igavalt akadeemilisega. Bändi tõsiseltvõetavust tõendab seegi, et alates eelmisest kevadest on Free Tallinn Trio muusika dokumenteeritud helikandjale, «Full Moon»-nimelisele plaadile.



Mustpeade Maja kontserdil ühineb trioga Stanislaw Skoczynski, löökpillimängija ja Varssavi Muusikaakadeemia õppejõud, kes on kahel järjestikusel suvel õpetanud EMTA rahvusvahelisel suvekursusel Crossing Borders.



Ennustamatu tulemus



Poolakat kirjeldavad trio liikmed kui inimest, kelle jaoks improviseerimine on loomulik eneseväljendus. Skoczynski on multiperkussionist, kes kasutab helide loomisel võimalikult erinevaid löökpille.



Mitmekülgse kogemustepagasi ja suurepärase tehnikaga Skoczynski kohtumine Free Tallinn Trio vaibumatu eksperimenteerimiskirega saab tõenäoliselt olema selline keemiline reaktsioon, mille tulemusi ka kõige suuremad asjatundjad ennustada ei julge.



Kontsert


Free Tallinn Trio


Jaak Sooäär, Anto Pett ja Anne-Liis Poll, pluss Stanislaw Skoczynski (Poola)


23. jaanuaril Mustpeade Majas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles