Gonzalez viis Jazzkaare võiduka lõpuni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jose Gonzalez sõrmitseb kitarri, mõtliku ja sissepoole pööratuna.
Jose Gonzalez sõrmitseb kitarri, mõtliku ja sissepoole pööratuna. Foto: Allan Rümmel

Jazzkaare ja kontserdisarja Jazz’n’Motion koostöös toimunud Jose Gonzaleze kontsert tähendas ühtlasi selleaastase Jazzkaare festivali finaali. Oli ootamatu lõppvaatus festivalile, mis suutis iga päevaga aina rohkem publikut üllatada ja laiendas oma vikerkaare­spektrit tänavu veelgi.

Gonzaleze kodulehel on tabavalt öeldud, et kuna Rootsis elava argentiinlase muusikas puudub igasugune tulevärk ja see on pigem mõtlik ja sissepoole pööratud, siis ei suuda ka Gonzalez ise hästi uskuda oma suurt populaarsust.



Pikad järjekorrad klubi Hollywood ees, mis hiliselt tulijalt eeldasid valmisolekut vähemalt 20-minutiseks kannatlikuks ootamiseks, kõnelesid seda keelt, et Gonzalez ei jäta mingil põhjusel külmaks ka eestlasi. Järelikult midagi temas on.



Võib-olla on asi selles, et tegu on hetkel ühe Rootsi edukama muusikuga, aga võib-olla ka ühes kunagises telereklaamis, mille soundtrack’i mäletatakse siiamaani paremini kui reklaami ennast.



Huvitavad kaverid



Võib muidugi vaielda, kas sellise intiimse ja õdusa kitarrimuusika jaoks on Hollywoodi-taoline klubi ikka kõige õigem paik. Hollywood on peaaegu kogu iseseisvusaja jooksul olnud eelkõige prestiižikas kooskäimise koht, kus ennast tantsu sisse unustada.



Gonzaleze kontserdil kõlanud, kohati lausa kurblik-sünge muusika, mis haakus ekraanidele kuvatud neoonteravate visualisatsioonidega, tantsimise kihku ei tekitanud. Hoopis energilisemalt mõjus seevastu kohaliku DJ valitud muusika, mida publik sai minimaalselt valgustatud klubisaalis kuulata nii Gonzaleze pakutud menüü alla kui peale.



Kõige enam jäi Gonzalez meelde kaveritega, mis kontserdi lõpuosas esitamisele tulid. Massive Attacki «Teardrop» kõlas akustilises versioonis nagu folkmuusika, sama võib öelda Kylie Minogue’i lõbusa diskohiti «Hand on your Heart» töötluse kohta.



Kriipsu alla tõmmanud pala «Small Town Boy» teatakse paremini ilmselt kaheksakümnendate tantsulise süntesaatoripopi lipulaeva Bronski Beat esituses.



Üks hispaania džässikriitik, kes kontserdil kohal oli, avaldas arvamust, et ainus põhjus, mis takistab Gonzalezt tegemast tõelist läbilööki ka hispaaniakeelses maailmas, on see, et ta ei laula hispaania keeles.



Seesama, paar päeva Jazzkaare festivalimelust osa saanud hispaanlane juhtis mu tähelepanu ka Gonzaleze sarnasusele Uruguay päritolu laulukirjutaja Jorge Drexleriga, milles ma pärast kiiret ekskurssi Youtube’i avarustesse ka ise veenduda võisin.



Mahedalt isikupärane



Mitmeid konnotatsioone Gon­zaleze päritolukontinendiga ei saa eitada, aga mulle torkasid kontserti kuulates pähe võrdlused eelkõige briti ja ameerika muusikutega.



Argentiinlase mahe ja isikupärane hääl meenutas tämbrilt pisut David Grayd, kontserdi üldine muusikaline palett aga jänkide «ühehitimeest» Gary Julesi, kelle laul hullust maailmast oli raadiotes kuum kaup mõned ajad tagasi. 



Lõpetuseks peaks mainima ka seda, et Gonzalez ei olnud laval üksi. Teda toetasid üks paraku anonüümseks jäänud, vähemalt minu jaoks, löökpillimängija ja kollektiivist Koop tuntud vokalist Yukimi Nagano.



Jaapanlanna roll kontserdis jäi seekord natuke küsitavaks, sest kehvapoolse heli tõttu ei kostnud tema hääl Gonzaleze taustal sugugi mitte kõikidesse saali nurkadesse.



Jazzkaar


José Gonzalez (Rootsi-Argentina)


27. aprillil Tallinna klubis Hollywood



15 000 kuulajat



• Esialgsel hinnangul kogusid Jazzkaare kontserdid kokku 15 000 külastust – tegu on festivali rekordiga. Esinesid muusikud kuuelt kontinendilt ja 16 riigist


• Jose Gonzaleze kontsert tõi klubisse Hollywood üle 1000 inimese, teised menukamad esinejad olid Avishai Cohen, Al Di Meola, Roy Ayers, Angélique Kidjo, Tommy Emmanuel ja Son de la Fronteras


• Festivalil viibis välisajakirjanikke Soomest, Suurbritanniast, USA-st, Hispaaniast, Prantsusmaalt, Serbiast ja Itaaliast


• Järgmise aasta Jazzkaar tähistab 20. sünnipäeva

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles