ETV: Kanuti Gildi saalis esietendusid EMTA lühiooperid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kanuti Gildi Saalis esietendusid Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA) lühiooperid «DeMeeter» ja «Tuleloitsija».

Klassikalisele ooperile omast lavakujundust ja vokaaltehnikat autorite sõnul lavalt oodata ei maksa, teatasid «Kultuuriuudised».



Kuigi mõlemad ooperid kõnetavad žanrile omaselt igavikulisi teemasid, pole Liis Kolle lavastustel Eesti publiku palavalt armastatud Verdi või Mozarti klassikaliste teostega just kuigi palju ühist.



«Jah, tõesti väga palju ei leia. Selles mõttes, lauljad oma laulu ja mängu kaudu püüavad mingit sisu väljendada, see on nagu ühine. See ongi minu jaoks muusikateatri tuum,» rääkis EMTA õppejõud lavastaja Liis Kolle.



Hasso Krulli libretole kirjutatud lühiooperit «DeMeeter» võib muusika autori Monika Mattieseni sõnul ka multimeedia teoseks nimetada.



«Juba komponeerides ma mõtlesin sellele ja see võiks kuulajale mõjuda nagu uuel tasandil kosmiline rütm, mis resoneeriks Krulli poolt lahti kirjutatud-loodud monoteismieelsetele kosmoloogiatele,» kõneles Mattiesen.



Kogu ooperistuudio projekti eelarve küündib ligi kahe miljoni kroonini ning raha on pärit Euroopa Liidu tugifondidest.



Kuna nüüdismuusikateatri õpe on Euroopa Ülikoolides esindatud peamiselt üksikute täiendkursuste näol, on EMTA-l Liis Kolle hinnangul eeldused kujuneda valdkonnas rahvusvahelise tähtsusega keskuseks.



Lühiooperid etenduvad täna ja homme Tallinnas, nädala teises pooles Viljandis ja Tartus.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles