ETV: Narvas avati näitus linna kaartidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva.
Narva. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Narva linnuses saab näha näitust «Narva ajalugu kaartides», kus muu hulgas on välja pandud Eesti vanima säilinud linnaplaani, 1649. aastast pärineva käsikirjalise Narva plaani koopia.

Olid ajad, mil Narva linnaplaanid kandsid märget «Salajane» või «Täiesti salajane». Linnuses avatud näitusel on välja pandud näiteks viimase sõja aegsed kaardid, mida kasutasid vaenuvägede lendurid, aga ka sõjajärgsed kaardid, teatas «Aktuaalne kaamera».



Praegu on raske uskuda, et maakaardi või linnaplaani kasutamiseks pidi olema eriluba. Praegu saab Narva linnakaarti vaadata näiteks Google'ist ja satelliidifoto annab aimu, kas linnas on lumi maas või puud lehes.



Näituse koostaja Svetlana Andrejeva ütles, et linna kaart on linna elulugu. «Neid koostatakse ju pika aja jooksul ja nad kajastavad linna kasvu, elamu- ja tööstuspiirkondade arengut. Vanadel linnadel on taolisi «autoportreid» üsna palju. Ja Narva ajalugu on õnneks õige pikk.»



Kartograafia oli pikka aega sõjateadus ja Narvat iseloomustabki eelkõige kaitserajatiste areng, mis kajastub ka linnaplaanidel.



Narva muuseumi direktori Andres Toode sõnul on huvitav vaadata, kuidas see linn on järjest kasvanud. «Seesama 1649. aasta kaart on linn oma keskaegsetes mõõtmetes,» ütles Toode. Aga juba õige natuke aega hiljem kasvas Narva pindala peaaegu kahekordseks pärast bastionite ehitamist. Seejärel need eeslinnad muudkui arenesid ja arenesid. Tänasest Narvast moodustab see kesklinn vast alla kümnendiku.»



Narva kaardid pärinevad Narva muuseumi kogust, Eesti Rahvusraamatukogust ja Eesti Ajalooarhiivist.



Näitust saab vaadata hilissuveni.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles