Uus festival, vana muusikaarmastus

Immo Mihkelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitleja Guido Kanguri muusikaarmastus paneb teda festivali korraldama.
Näitleja Guido Kanguri muusikaarmastus paneb teda festivali korraldama. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Reedel, kui paljude mõtted tiirutavad juba kindlalt ümber pika jaanipäeva-nädalavahetuse, stardib Hiiumaal uus jazzifestival.

 Eriliseks teeb selle ürituse kõigi uute üritajate seas asjaolu, et tegemist on suuresti n-ö fännifestivaliga ning selleks fänniks on nimekas näitleja Guido Kangur – Sõru Jazzi esinejad kutsus kohale tema.



Me kohtume omapärase nimega Tallinna kesklinna kohvikus. Teatri Puhvet on koos Kanguriga ka üks uue festivali korraldajatest. See on stiilne koht. Guido teeb käega saali kõiki nelja seina hõlmava žesti, osutades fotonäitusele, kus piltidel tuttavad näitlejanäod.



Õhkkond on kunstipärane, tema üks selle loojatest, sest Kalju Orro väljapaneku kohta nimetab ta enda rolliks «kuraator või nii».


 Näitustest asi eelmisel sügisel algaski. Puhvetipidaja Tiit Laja, Hiiumaa seosega mees, pakkus Guido Kangurile, et pangu üles oma looduspiltide näitus – siseringis teavad paljud tema pildistamiskirge.



Aga Kangur, kelle silmis heiastus kohe suur hulk teisi huvitavaid pilte, pakkus välja, et alustada võiksid teised.


Ta kutsus ja korraldas ning üks huvitav väljapanek järgnes teisele, tegijateks nii teatrifotograafid kui ka näitlejad ise. Oma näituseni pole ta veel jõudnudki, räägib selle asemel õhinaga, kes tuttavatest võiks veel oma pildid seinale panna. Ja miks mitte teha Ivo Uukkivi maalinäitust...



Muusika olgu kaunis



Ühe järjekordse näituse avamisel tõi Guido Kangur kodust kaasa mõned mahedalt voogava muusikaga jazziplaadid ja olevat ise ka koos teistega imestanud, kui kenasti helid keskkonda sobitusid. Sealt esimese kontserdini oli vaid kukesamm, julgustajaks trummar Toomas Rull, kes ise ka avakontserdil üles astus.



Kui Kangur hakkab muusikast rääkima, õigemini oma kirest muusika vastu, muutub tema näoilme kuidagi avaraks ja silmad kombivad kaugemaid horisonte. Paar korda kuus toimunud kohvikukontsertide sari on pisut ka tema eelistuste nägu, Emmaste kandis Sõru sadamas aset leidev festival aga otsekui selle sarja pikendus.



«Ma ei analüüsi muusikat, võtan emotsionaalselt vastu,» märgib näitleja, kes nagu muuseas mainib ka, et pisut unistav helikude talle väga meeldib, Umbes nagu Bill Frisell («see Panso nägu mees»), keda ta hiljuti välismaal vaatamas käis. Või Pat Metheny, või Mike Stern – neid lemmikuid on tal palju.



Ning head muusikat on kõige õigem jälgida väga lähedalt, kinnitab Kangur. Sellele pole võimalik vastu vaielda, pigem on selline rahulik hubane kohalolek ja intiimselt lähedane muusiku-kuulaja kontakt suur luksus.



Aga just sedasorti on olnud siiani kaks korda kuus toimunud Puhveti-kontserdid ja sellest vaimust saavad kantud ka eelolevad festivalid.



Eesti muusikutega



Sõru Jazz ei ole mõeldud ainult ühekordseks ürituseks jääma. Isegi kui toimub järgmisel aastal mõnes muus looduskaunis kohas. Ja kindlasti ainult eesti muusikutega.



Selles on Guido Kangur kindel. Nii nagu kohvikusari peab jääma nooremapoolsete ja hästi oma pulbitsevat energiat taltsutavate eesti muusikute päralt, nii ka festival, kuhu ta on avaakordiks kokku saanud muljetavaldavalt esindusliku koosseisu. Guido Kangur ütleb, et meil on väga palju häid jazzimuusikuid.



Lähedus heliga – kauni heliga – on siiski peamine. «Ma trügin ise kontserdil alati võimalikult lähedale, et näha, kuidas muusikul silm särab. Just see võiks osa saada kõigile teistelegi. Olen seal, kuulan, klaas veini käes, hea tunne on, kõik tuleb otsekui iseenesest...»



Tundub, et muusikudki, kellele Guido Kangur helistas või hõlmast kinni võttes Hiiumaale esinema kutsus, on niisugusest tundest pisut nakatatud. Tähelepanu vääriv festival on sündimas. Ja toetajaidki leidub. Nii et sisukas andumus on siiski argument.



Jazzifestival Hiiumaal



Sõru Jazz


Mingo Rajandi trio, Villu Veski, Tiit Kalluste, Ain Agan ja Raivo Tafenau, Uku Suviste, Liisi Koikson Kappell, Marju Kuut, Weekend Guitar Trio jt


Kunstiline juht Guido Kangur


20. ja 21. juunil Hiiumaal, Emmaste lähedal Sõru sadamas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles