Atwood pälvis Astuuria printsi auhinna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margaret Atwood
Margaret Atwood Foto: Reuters / Scanpix

Kanada 68-aastane kirjandus-ikoon Margaret Atwood, kelle nimi on aastaid jooksnud läbi Nobeli preemia kandidaatide seast, on võitnud preemia, mida tähtsuselt sageli just Nobeliga kõrvutatakse – Astuuria printsi kirjandusauhinna, millega kaasneb 50 000 eurot (780 000 krooni) ja kunstnik Joan Miró skulptuur.

Žürii tõstis esile kirjaniku, kellelt on eri žanreis ilmunud üle 25 teose, täpsust, teravust ja irooniat. Lisaks kiideti Atwoodi selle eest, et ta kaitseb oma teostega naiste väärikust ja taunib sotsiaal-set ebavõrdsust.



Kanada tõlgituim autor Margaret Atwood on armastatud Eestiski, eestindatud on lõviosa tema romaanidest: «Alias Grace» (tlk Ilona Kolberg), «Kassisilm» (tlk Tiia Rinne), «Leedi oraakel» (tlk Eva Velsker), «Orüks ja Ruik» (tlk Riina Jesmin), «Penelopeia», «Teenijanna lugu» (tlk Ann Alari), «Pime palgamõrvar», «Pinnaletõus» (tlk Karin Suursalu) ja «Röövelpruut» (tlk Maia Planhof); samuti luulekogu «Moondatute laulud» (tlk Ene-Reet Soovik).



Varasemail aastail on Astuuria kirjandusauhinna laureaatideks olnud ka mullune nobelist Doris Lessing, Grünter Grass (Nobel 1999) ja Arthur Miller.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles