Maali vanus määrati tammepuu aastarõngaste järgi

Margus Kasterpalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Kunstimuuseumis säilitatava Madalmaade kunstniku Hans van Esseni tammepaneelidele maalitud õlimaali «Natüürmort homaariga» vanus määrati kindlaks paneelide puidu aastarõngaste järgi.

See on esimene katse dateerida Eestis maali dendrokronoloogilise meetodiga. Kunstimuuseumi kogude teadmata maalimisajaga teoste vanuse täpsustamiseks on seega Tartu Ülikooli dendrokronoloogia-spetsialistide kaasamisega avanenud uus võimalus.

Kunstimuuseumi restauraator Alar Nurkse ja Tartu Ülikooli dendrokronoloogiaspetsialist Alar Läänelaid mõõtsid Esseni maali tammepaneelide aastarõngalaiused piinliku hoolega.

Kahe ajahambast tumenenud õhukese tammelaua otsal tuli pärast serva töötlemist nähtavale üle kahesaja väga kitsa aastarõnga, mis näitab, et maalipaneelide valmistamiseks kasutatud tamm on valitud viletsast kasvukohast, kus puude kasv aeglane.

Mõõtmistulemused sisestati arvutisse, kus vastava programmi abil kõrvutati tammelaudade aastarõngalaiuste ridu Esseni maali dateerimiseks sobivate võrdluskronoloogiatega.

Sobiva kronoloogia leidis Alar Läänelaid briti uurija Fletcheri artiklist Madalmaade maalide dendrokronoloogilise dateerimise kohta, kus autor on märkinud, et tema poolt uuritud inglise-flaami maalide aluseks oleva 68 tammelaua puit on tõenäoselt Balti päritolu.

Fletcheri Balti tammekronoloogia kõrvutamisel van Esseni maali aastarõngalaiuste reaga selguski, et nende graafikud on hämmastavalt sarnased.

Mõningad nihked osutasid küll mõõtmisvigadele Esseni maalipaneelide juures, kuid mõne aastarõngalaiuse ühendamisel naaber-aastarõngaga said graafikud täpselt kohakuti, nii et jääb mulje, nagu oleksid tammed kasvanud lausa ühes samas metsas.

Fletcheri kronoloogia andis van Esseni maalipaneelide hiliseima aastarõnga moodustumise ajaks aasta 1600. Selle dateeringu õigsust kinnitasid ka spetsialistid Hamburgi Ülikooli puidubioloogia instituudist, kellele Läänelaid Esseni maali aastarõngalaiuste read kontrollimiseks saatis.

Paraku ei anna Fletcheri tammekronoloogia veel van Esseni maali valmimise aastat. Aastaarv 1600 näitab vaid, et maal ei saa pärineda varasemast ajast.

Oletamisi võib laudade servast maha tahutud pehmema maltspuidu laiuseks hinnata umbes paar-kolmkümmend aastarõngast. Need tuleb dendro-dateeringule lisada, samuti aastad, mis kulusid enne maalimist tammelaudade kuivamiseks, et need hiljem maalis ei kõmmelduks.

Seega on van Esseni natüürmordi maalimise tõenäone aeg 1630. aastad. See dateering on kooskõlas ka Alar Nurkse poolt kunstiajaloolistest allikatest leitud kunstnik Hans van Esseni oletatava eluajaga 1587 või 1589 kuni (arvatavasti) 1648.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles