Kuressaare Linnateater saab juhiks Mikk Mikiveri

Margus Kasterpalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uuest aastast asub Kuressaare Linnateatri kunstilise juhi kohal tööle Mikk Mikiver. Selline otsus langetati esmaspäevasel kohtumisel Kuressaares, kus kultuuriministeeriumi kantsler Margus Allikmaa ja Mikk Mikiver käisid kooskõlastamas ühist tegevuskava Kuressaare linna juhtidega.

Allikmaa sõnul peaks riigi osalus uue plaani järgi Kuressaare Linnateatri rahastamisel ulatuma järgmisel aastal 1,96 miljoni kroonini. Selle summa eest garanteerib kunstiline juht vähemalt nelja uuslavastuse valmimise, kusjuures professionaalsed lavastajad ja näitlejad neis osalemiseks kutsutakse mandrilt. Iga uuslavastust kohustub teater etendama Saaremaal vähemalt kümme korda.

Peale selle tuleb teatril tellida mandrilt veel vähemalt 40 külalisetendust. «Mõeldud pole mitte ainult teatrietendusi, vaid ka kontserte jm,» täpsustas Allikmaa.

Tänavu sai teater riigilt toetust kokku veidi üle 900 000 krooni. «Kuigi nüüdne poole suurem summa tuleb eraldamisele teiste teatrite arvelt, saavad nad suure osa sellest rahast siiski aasta jooksul tagasi,» selgitas Allikmaa olukorda.

«Kuressaare teater peab 40 korda hooajal kutsuma külalistruppe mandrilt, selleks saavad nad riigilt toetust. Nad toovad välja neli etendust ja kasutavad selleks professionaalseid näitlejaid, kellest enamik töötab teistes teatrites.

Ka kostüümid ja dekoratsioonid oleks mõistlik lasta valmistada mandriteatrite töökodades. Nii tuleb see raha suurelt osalt nendele kutselistele teatritele tagasi, kellelt see praegu ära võetakse.»

Teatri praeguse juhi Väino Uibo sõnul on tema ja Mikiveri visioon Kuressaare Linnateatri arengust küll erinev, kuid eesmärk kattub.

«Praegu on umbes nii, nagu paneks me Mikuga seljad vastamisi ja hakkaksime minema ümber maakera, teine teisele poole ja siis kusagil saame kokku. See punkt on selles, et me mõlemad tahame, et Kuressaarde tekiks ühel hetkel professionaalsete teatritegijate tuumik.»

Mikiver, kes praegu lavastab Vanemuises ooperit «Jevgeni Onegin», ütles Postimehele, et praegusel hetkel ei ole ta küll veel lepingule alla kirjutanud, kuid kultuuriministeerium on põhimõtteliselt aktsepteerinud tema tingimused Kuressaare Linnateatri kunstilise juhi kohale asumiseks.

Keda eesti näitlejate paremikust saaremaalased esimestena näha saavad, keeldus Kuressaare uus teatrijuht praegu veel ütlemast. «Head näitlejad tahaks saada küll, aga eks tulevik sõltub paljugi sellest, kuidas esimesed asjad seal majas käima lähevad. Kui hakkab tunduma, et küll seal on huvitav ja mõnus töötada, küll neid siis leidub,» lubab Mikiver.

Esimese lavastuse loodab Mikiver Kuressaares veel enne suve valmis saada. «Tahaksin küll ise teha, mitte ainult hoolitseda, organiseerida ja teistega kokku leppida.» Tõenäoliselt oleks see mõni iiri kirjaniku O’Neilli näidend, mille Mikiver usub saarerahvale südamelähedase olevat.

Koostööd senise direktori Väino Uiboga lubab Mikiver igal juhul jätkata, kuid teiste praegu Kuressaare teatris palgal olevate inimeste suhtes ta nii optimistlik ei olnud. «Struktuurimuutused tuleb ette võtta,» tõdes Mikiver.

Kantsler Allikmaa seisukohaks on, et Kuressaare Linnateater ei saa olla ainult teatrimaja, vaid kultuurielu keskus, kus lisaks teatrietendustele korraldatakse kontserte, balle, kohtumisi, konverentse jm.

«Ideaal on, et 365 päeva aastas oleks aknad valged, sinnapoole peaks püüdlema,» ütles Allikmaa, kelle sõnul peab majas saama uuslavastusi välja tuua ka Saaremaa rahvateater.

Praegu lavastab Väino Uibo Kuressaare Linnateatris Henno Käolt tellitud muusikalist lasteetendust, mis peaks lavaküpseks saama jõuluks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles