Õunpuu värske filmi tegijad eitavad koeratapmist

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
10. oktoobril 2009 esilinastub kinos Solaris režissöör Veiko Õunpuu uus mängufilm „Püha Tõnu kiusamine“
10. oktoobril 2009 esilinastub kinos Solaris režissöör Veiko Õunpuu uus mängufilm „Püha Tõnu kiusamine“ Foto: Homeless Bob Production

Loomakaitse selts saatis mitmete kodanike kahtlustuste peale filmi «Püha Tõnu kiusamine» tegijatele kirja, milles küsib infot väidetava filmiga kaasneda võinud koeratapmise kohta. Filmitegijad peavad taolist kahtlust absurdseks.


Kirjast selgub, et loomakaitsjaid huvitavad esiteks kaadrid, kus peategelane Tõnu ajab autoga alla koera ning lohistab ta metsa, ning teiseks, kus Tõnu leiab oma koera tapetuna kodust. Koer lamab vereloigus, nuga sisse löödud, hetk hiljem tassib Tõnu looma lumistel põldudel ning matab viimaks korjuse lume alla.

Piret Tees Eesti Loomakaitse Seltsist rääkis Postimees.ee'le, et nad otsustasid filmi tootjale Homeless Bob Production OÜ-le, Eesti Filmi Sihtasutusele ja kultuuriministeeriumile kirja saata pärast seda, kui mitmetes inimestes filmi nägemine loomapiinamiskahtlusi tekitas ja teisalt vahendati nendeni kuuldust, nagu oleks filmi tegemisel koeri tapetud.

«Teadete kohaselt võeti koerad varjupaigast ning hukati filmi tegemise eesmärgil,» seisis kirjas.

Loomakaitsjaid huvitas, kas filmi tegemiseks võeti koerad varjupaigast, kuidas neid filmi tegemise ajal peeti ja mis oli loomade edasine saatus (sh kas nad hukati).

Filmi produtsent Katrin Kissa pidas taolisi süüdistusi absurdseks ning isegi solvavaks. Tema sõnul võiks samamoodi küsida, kas filmis hukkunud naine sai ka päriselt surma ning kas filmis nähtav vägistamine juhtus näitlejatega ka päriselt.

Filmi «Püha Tõnu kiusamine» jaoks ei hukatud tema sõnul ühtegi koera, samuti ei tekitatud ühelegi koerale kehavigastusi ega muud kahju.

«Filmi kaadrite jaoks kasutati küll surnud koera, aga selle koera saime MTÜ Loomade Hoiupaigast,» teatas Kissa vastukirjas loomakaitsjatele.

MTÜ Loomade Hoiupaigast olevat filmi tegijatele öeldud, et koer oli surnud maanteel autoavariis ja seejärel viidud hoiupaika hoiule.

«Nende töö spetsiifikat ma ei tunne, aga nii nagu asjadest aru saime, siis maanteedel hukkunud koerad säilitatakse mingi aja nende juures külmas ja siis maetakse kord nädalas ühiselt. Just sellise koera saime meie enda kasutusse.»

Pärast võtte lõppu andsid filmi tegijad Kissa sõnul koera tagasi MTÜ Loomade Hoiupaiga töötajatele ning nemad korraldasid vastavalt oma eeskirjadele laiba matmise.

«Kõikides kaadrites, kus võite näha elavat koera, kasutasime koeri, kes tulid platsile koos oma perenaisega ja perenaine hoolitses nii koera toitmise kui jootmise eest. Üheski kaadris ei uimastatud elavat koera.»

«Püha Tõnu kiusamine»
Režissöör ja stsenarist Veiko Õunpuu. Operaator Mart Taniel. Kunstnikud Markku Pätilä ja Jaagup Roomet. Helilooja Ülo Krigul
Osades: Taavi Eelmaa, Rain Tolk, Raivo E. Tamm, Tiina Tauraite, Katariina Lauk
Eesti-Rootsi-Soome 2009
Kinodes alates 10. oktoobrist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles