Soome leht tutvustas Jaan Tättet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome mõjukaim päevaleht Helsingin Sanomat pühendas laupäevases numbris koguni kaks kirjutist näitekirjanikule ja Tallinna Linnateatri näitlejale Jaan Tättele, kes jäi hiljuti Tartus lõppenud «Draama»-festivalil silma Soome lehe teenekale teatrikriitikule Kirsikka Moringile.

«Tätte? Eesti teatrile tähendab Tätte natuke nagu sama, mida Arvo Pärt eesti muusikale,» tutvustab ajalehes Tartu Ülikooli teatriõppejõud Anneli Saro soomlastele tundmatut tuntu kaudu. Moring kirjutab, et Tätte on kirjutanud neli näidendit, millest esimest, «Ristumist peateega», mängitakse ka juba mitmel pool Euroopas.

Tätte «Silda», mis esindas Tallinna Linnateatrit ka «Draamal», saavad soomlased vaadata juba sellel nädalal Helsingis: neljapäeva ja reede õhtul mängivad tallinlased seda Helsingi Linnateatri väikesel laval. Helsingin Sanomat annab ka teada, et novembris tuleb Tallinna Linnateatris lavale Tätte värskeim näidend «Palju õnne argipäevaks».

Kui oma esimese näitemängu kirjutas Tätte valmis kiiresti, paari nädalaga, siis kogemuse kogunedes on ka tempo langenud. «Seda viimast näidendit meisterdasin üle poole aasta,» ütles Tätte lehele. «Kirjutamine ei lähe enam nii hõlpsasti, kui tunned, kuidas sinu turjale on laotud nii palju ootusi.»

Moring juhib soome lehelugejate tähelepanu asjaolule, et Tätte on näitlejast näitekirjanik, kes tänu sellele oskab kirjutada dialoogi, mida ta ka ise näitlejana esitada tahaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles