Penélope Cruz - kirevate suhete mängija

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida siin varjata?: Penélope Cruzi viimase aja lohmakad kostüümid, nagu Londonis filmi «Murtud embused» esilinastusel, on tekitanud küsimusi, kas ta on lapseootele jäänud?
Mida siin varjata?: Penélope Cruzi viimase aja lohmakad kostüümid, nagu Londonis filmi «Murtud embused» esilinastusel, on tekitanud küsimusi, kas ta on lapseootele jäänud? Foto: SCANPIX

Penélope Cruz on mänginud kummalistes suhtefilmides värvikaid naisi. Ega ta ise neist alati väga erine.


Penélope Cruzis peab olema midagi seletamatut ja müstilist. Sest kuidas muidu seletada, et ronkmustade juustega hispaania näitlejatar on suutnud isegi homoseksuaalse meeslavastaja vere vemmeldama panna. Režissöör Pedro Almodóvar on nimelt tunnistanud, et «kõikidest näitlejannadest, kellega koos olen töötanud, on Penelope see, kes on minus tekitanud seksuaalset iha».



35-aastane Cruz on Almodóvari lemmiknäitlejaid. Äsja valmis neil neljas ühistöö, kirglik melodraama «Murtud embused», mille tegevusliin on seebiooperlikult kirev, ootamatute pööretega ja kohati segasevõitugi, nagu ... Cruzi enda elu. Ei või eales teada, mida sellest uskuda.



Heitkem pilk aastasse 2001. Cruz eitab kategooriliselt romantilisi suhteid Tom Cruise’iga, ehkki kuulu järgi oli just tema üheks põhjuseks, miks Cruise’i abielu Nicole Kidmaniga karile jooksis. «Mul ei ole Tom Cruise’iga mingit romaani,» kuulutas Cruz. «Olen lihtsalt tema filmipartner. Ta on suurepärane näitleja, kuid see on ka kõik.»



Tõepoolest, Cruz tutvus endast tosin aastat vanema Cruise’iga psühhotrilleri «Vanilla Sky – ava oma silmad» võtetel. Ja neist sai paar. Tervelt kolmeks aastaks.


Naaskem tänasesse päeva. Viimasel ajal lohvakaid riideid kandev Cruz lükkab tagasi kõik jutud, nagu oleks ta lapseootel, ehkki valmistub endast viis aastat vanema näitleja Javier Bardemiga pulmadeks.



Nemad tutvusid juba 1992. aastal seksuaalsusest pakatava ja krussis suhteid lahkava filmi «Jamón, Jamón» võtetel, kus Bardemi tegelaskuju ülesandeks oli võrgutada naispeategelast mängiv Cruz. Ent ebaõnnestunult. Neist sai päriselus paar kaks aastat tagasi.



Poolik elu lapseta

Arvestades tagasiaetud, kuid tõeks osutunud suhet Cruise’iga, siis miks peaks Cruzi nüüd uskuma, kui ta lapseootusjutte ümber üritab lükata? Seda enam, et juba kaks ja pool aastat tagasi, tollal üksikuna, pihtis ta naisteajakirjale Marie Claire: «Muidugi tahan ma lapsi. Tahan oma lapsi, aga tahan ka lapsendada. Mul on olnud juba mõnda aega tunne, et mu elu pole täiuslik, kui ma last ei adopteeri.»



Kuna enamik Cruzi filme on kentsakate ja uskumatuna, ehk isegi absurdsena näivate süžeepööretega, on tema sünnitusse uskujad pakkunud noist lähtudes välja, et laps tuleb ilmale tulejoa saatel ning võrgutab seejärel oma veatu kitarrimänguga kohe ämmaemanda.



Sellised siivutuvõitu jutud Cruzi kohta pole tühjale kohale tekkinud. Juba debüütfilmis «Jamón, Jamón» lasi ta alles 17-aastaseks saanuna ekraaniarmastusel Armando del Ríol oma rindu imeda.



Almodóvari 1997. aasta linateoses «Live Flesh» mängis ta noort lõbunaist, kes haarab kaheksa minutit kestva metsiku sünnitusega filmi alguses vaatajad nii tugevasti enda võimusesse, et nood ei suuda selle stseeni mõjust vabaneda filmi lõpuni.



Kaks aastat hiljem lõi Cruz kaasa järjekordses Almodóvari draamas «Kõik minu emast», kus ta mängis tagakiusatud prostituutide varjupaigas töötavat nunna, kes on jäänud transvestiidist rasedaks. Mulluses Woody Alleni filmis «Vicky Cristina Barcelona» teeb Cruz kuuma suudluse Scarlett Johanssoniga.



Ja et nimekirja Cruzi ebatavalistest rollidest mitte liiga pikaks venitada, tasub vaid märkida, et viimatises filmis «Murtud embused» mängib ta noort sekretäri, kes tegutseb rahateenimiseks ka lõbutüdrukuna – ja näitab miljonite meesvaatajate ärritamiseks neile ekraanilt oma katmata ülakeha.



Jõulude aegu on ekraanile oodata Federico Fellini klassikalise «8½» alusel vändatud muusikalifilmi «Nine», kus Cruz mängib loomingulisse ja ühtlasi keskeakriisi jõudnud lavastaja hüsteeriasse kalduvat armukest.



Tulevikuta kaugsuhe

Cruzi värvikad-seksikad rollid on kütnud tagant spekulatsioone, et ju on ta eraelugi pöörane. Kõmumeedia on püüdnud panna teda paari nii Matt Damoni, Adrien Brody kui Nicolas Cage’iga, aga alusetult. Tema esimene tõsisem suhe oli Hispaania menubändi Mecano laulja Nacho Canoga (kes, muide, oli maruvihane Cruzi alastuse peale filmis «Jamón, Jamón»).



Cruzi rahvusvaheline kuulsus saabus filmiga «Vanilla Sky», ning seda kuulsust aitas tagant tõugata romaan Cruise’iga. Paraku oli see valdavalt kaugsuhe: töö hoidis neid enamiku ajast teineteisest lahus. Kuna suhtel ei paistnud kummagi lennukast karjäärist tulenevalt tulevikku, otsustasid nad kolm aastat hiljem sõbralikult lahku minna. Kuuldustele, et Cruise veenis Cruzi liituma kurikuulsa saientoloogia kirikuga, ei ole kellelgi õnnestunud kinnitust leida.



Juba aasta pärast kohtus Cruz seiklusmäruli «Sahara» võtetel alalõpmata oma treenitud torsoga eputava Matthew McConaugheyga. Tegemist on Hollywoodi viimase aja ühe suurema rahalise nurjumisega – «Sahara» tegijad on jäänud miinusesse ligi saja miljoni dollariga.



Ka romantiline suhe McConaugheyga ei osutunud vastupidavaks. Vaevalt aasta pärast tutvust tegid nad ühisavalduse, et otsustasid ühiselt aja maha võtta. Paar kuud hiljem teatasid nad, et pole enam paar.



Nüüd on taimetoitlasest Cruz, kes valdab nelja keelt ning on vahetanud katoliikluse budismi vastu, paaris Bardemiga, endise Hispaania noorte ragbikoondise liikmega. Isegi hea nuuskimisvõimega ajakiri Vanity Fair, mis paigutas paljast selga ja taguotsa kumerusi näitava Cruzi oma novembrinumbri kaanele, ei suutnud temalt välja pigistada, mis nende elus parajasti toimub.



Küsimusele oodatava lapse kohta vastas Cruz eitavalt.


Aga samamoodi, mäletate, eitas ta omal ajal jutte suhtest Cruise’iga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles