Maakonnamuuseumid ja ministeerium on tuleviku osas eri meelt

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemaa muuseumi direktor Rea Raus kardab, et liitmuuseum viib töötajatelt töörõõmu.
Läänemaa muuseumi direktor Rea Raus kardab, et liitmuuseum viib töötajatelt töörõõmu. Foto: Arvo Tarmula / Lääne Elu

Kui kultuuriministeerium soovib maakonnamuuseumid ühendada, siis muuseumidirektorid on seisukohal, et tuleks asutada kompetentsikeskus.

Kompetentsikeskusel ja liitmuuseumil on põhimõtteline erinevus: kui 15 muuseumist koosnev liitmuuseum on uus riigiasutus, siis muuseumide kompetentsikeskus on muuseume abistav organisatsioon, mille töötajad jäävad tööle oma senistesse töökohtadesse ja ei koondu pealinna. Nii selgitas kompetentsikeskuse ideed Viljandi Muuseumi direktor Jaak Pihlak, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Pihlaku hinnangul on liitmuuseumi loomine kultuuriministeeriumi algatatud mugavusreform, mille tulemusel moodustatakse kergesti kontrollitav bürokraatlik asutus.

Kultuuriministeeriumi asekantsler Anton Pärn ütles, et liitmuuseum ei tohi piirkondlikke iseärasusi nivelleerida, kuid parandab võimalusi saada Euroopa Liidu fondidest raha muuseumide arendamiseks, muuhulgas selleks, et kohalikku omapära saaks säilitada Euroopa Liidu raha abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles