Sisearhitektid jagasid tunnustust

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pille Lausmäe sai aastapreemia restorani Bocca sisekujunduse eest, mis on pisidetailideni paigas. Mai viimasel päeval kogunesid Narva Aleksandri kirikusse Eesti Sisearhitektide Liidu liikmed, et pidada traditsioonilist suvepäeva ja kuulutada välja tsunfti aastapreemiate saajad.

Eesti Sisearhitektide Liidu (ESL) tänavusi aastapreemiaid anti välja kuus.

Parima meelelahutusasutuse interjööri preemia sai sisearhitekt Pille Lausmäe Tallinna restorani Bocca sisekujunduse eest. Parima sisekujundusega eramuks tunnistati disainer Heikki Zoova kujundatud energiasäästlik maja Muhumaal.

Terviklik teos

Meeldejäävaimaks ühiskondlikuks interjööriks hinnati reklaamibüroo Tank sisekujundus Tallinnas, mille autoreiks on sisearhitekt Margus Tammik ja arhitekt Lauri Laisaar.

Parimaks seeriatooteks kuulutati disainerite Ruth-Helene Kaasiku ja Ingmar Melioranski kujundatud Sangari esinduskaupluse mööbel Tartu Lõunakeskuses.

Sisekujundusliku publitsistika aastapreemia pälvis kunstiajaloolane Krista Kodres raamatu «Ilus maja, kaunis ruum» eest.

Ehkki reglemendi järgi võib ESL aastapreemiate konkursi zhürii välja anda nii peapreemia kui kuni kolm interjööripreemiat, lisaks veel auhinna parima seeriatoote ning erialase publitsistika eest, peapreemiat ei antud. «Tase oli ühtlaselt kõrge, nii et polnudki vaja kedagi eraldi esile tõsta,» ütleb zhürii esimees Priit Põldme.

«Hinnati eeskätt seda, kas sisekujundus on terviklik ja aktuaalne,» märgib Põldme.

Restorani Bocca puhul klappis kõik. «Pille Lausmäe kujundus sobib maja õhustikuga ja on pisidetailideni paigas. Tekstiilid, hubane valgustus, mahe muusika - ka viimane on osa interjöörist,» ütleb zhürii esimees.

Noorte arhitektide Margus Tammiku ja Lauri Laisaare tänavune preemiatöö, reklaamibüroo Tank sisekujundus on hea näide sellest, kuidas tööstuslikku tehaseinterjööri võimalikult ehedana säilitades efektse tulemuseni jõuda. «Ruumi on täiendatud eri detailidega (nt klaasi, vineeriga) nii palju kui võimalik ja nii vähe kui vajalik,» kiidab Põldme tööstuslikku miljööd väärtustavat kujundust.

Säästlik ökomaja

Heikki Zoova energiasäästliku ökomaja juures sulanduvad looduslähedane ja säästlik mõtteviis.

«Seest väljapoole projekteeritud eramu näitab, et suhteliselt väheste vahenditega võib enesele kujundada mõnusa elamise. Eramu arvestab ümbrust ja on energiasäästlik. Vähetähtis pole ka see, et maja autor on oma mõtteviisi propageerimiseks avanud internetilehekülje,» räägib Põldme.

Sangari esinduskaupluse originaalne mööbel aga ei trügi ise toretsevalt esile, vaid toetab kaupa. Et sisekujunduslik publitsistika on Eestis harv nähe, oli üsna ootuspärane, et preemia vääriliseks kuulutati Krista Kodrese aastatepikkusel uurimistööl põhinev ja oskuslike arhitektuurifotodega illustreeritud raamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles