Jean-Benoit Dunckel: parim bänd on Queen

Valner Valme
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Godin ja Jean-Benoit Dunckel ehk ansambel Air. Esinevad esmaspäeval Tallinnas.
Nicolas Godin ja Jean-Benoit Dunckel ehk ansambel Air. Esinevad esmaspäeval Tallinnas. Foto: worldpress.com

Esmaspäeval esineb Tallinnas Rock Cafés prantsuse popmuusika üks edukamaid, igal juhul üks huvitavamaid esindajaid, prozak-disco/ easy-listening-proge ansambel Air.

Neid soojendab California bänd We Fell To Earth, kelle üks põhitegija Richard File on tuntud krauthop/gootitroonika bändist UNKLE. Stiilide määratlused on minu pandud ja nende üle võib... vaielda, aga ma parem helistan nüüd Airi mehele Jean-Benoit Dunckelile.



Tere! Kuulsin, et oled Moskvas. Mis toimub?


Tere päevast! Ei toimu midagi, ma just ärkasin, olen hotellis. Olen üsna väsinud, tulime Helsingi lennukist mõne tunni eest. Kavatsen Moskvas natuke ringi vaadata. Olen siin palju aastaid tagasi käinud.



Kuidas aasta 2009 on Airi jaoks olnud?


Meil tuli uus album välja, aga ülejäänud aja ma olen lihtsalt elanud oma elu. Mis on ju päris kena.



Airi värske album «Love 2» on põhiliselt instrumentaalne. Miks?


Oleme kuulanud palju sci-fi-filmide saundträkke ja tahtsime seda saundi ka plaadile saada, aga me kujutasime sellist muusikat ette ilma oma häälteta. Ja kuna see muusika kajastab meie emotsioone, siis see on meie emotsioonide saundträkk, ja seetõttu ilma lauluta.



Airi debüütalbum «Moon Safari» (aastast 1998) on nii geniaalne, et seda on peaaegu võimatu ületada. «Love 2» on samuti suurepärane album ja, vabandust, aga minu meelest palju parem kui eelmine pikk plaat «Pocket Symphonies»
aastast 2007. Aga siiski: minu meelest on «Moon Safari» parim album, mis üldse eal tehtud. Sina ja Nicolas Godin, kas te saate sellest «Moon Safari» sündroomist üldse kunagi üle?


Ei, sest me oleme uhked, et me selle tegime, olime õigel teel, samas me ei ole kavatsenud teha teist «Moon Safarit», vaid oleme tahtnud teha edaspidi midagi muud. Aga minu enda jaoks on «10 000 Hz Legend» (2001 – VV) ja mõni hilisem meie album samuti väga hea, sõltumata sellest, kui edukad nad on olnud.



Air on bänd, mida muusikakriitikud alati toovad eeskujuna esile, kui mõni uus artist tuleb ja teeb rahulikku ilusat süntesaatorimuusikat. Kuidas sa sellesse suhtud?


Väga hästi suhtun.



Tore, aga milline on su lemmik Airi järgiv bänd?


Lemmikbänd? Võib-olla Queen.



Vabandust, telefonis läks heli korraks tuhmiks, aga ma küsisin, milline on parim artist, kes on saanud inspiratsiooni Airist?


Aaa! Mmmmm... Ma ei tea, milline võiks olla parim Airi moodi artist maailmas, aga väga hea on Sebastien Tellier.



Kas su lemmikbänd on Queen?


Jah!



See on huvitav. «Love 2» on salvestatud sinu ja Nicolas’ uues stuudios. Kuidas see protsess oli?


See oli raske töö küll, aga ikkagi väga lõbus, sest me ikkagi võtsime aja maha aeg-ajalt ja meie graafik oli paindlik. Selline on imeilus elu! Ja me naudime oma stuudiot meeletult!



Mida me võime oodata Tallinna kontserdilt?


Kindlasti tuleb üllatusi, sest laval on asjad ikka teisiti, aga me esitame natuke laule igalt oma albumilt, «Talkie Walkie’lt», «10 000 Hz»...



Ääretult meeldiv. Aga mida sa tead sellisest hämarast kohast nagu Eesti?


Ma ei tea mitte midagi, vabandust. Aga ma tulen teie maale suure huviga. Ma olen käinud Eesti lähedal Leedus.



Viimane küsimus on palju tõsisem kui muusika. Kas sa kardad seagrippi?


Mida?



Seagrippi.


(Vaikus.)



Seagrippi, vabandust.


Aa, see uus gripp. Ei karda. Kui sa oled heas vormis, elad tervislikku elu, siis sa ei pea seda kartma. Ma arvan, et ma olen selle vastu kaitstud.



Aitäh ja tere tulemast!
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles