Prantsusmaa tagastas Egiptusele iidsed kunstiaarded

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks viiest iidsest freskofragmendist, mille Pariisis asuv Louvre´i muuseum Egiptusele tagastas.
Üks viiest iidsest freskofragmendist, mille Pariisis asuv Louvre´i muuseum Egiptusele tagastas. Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa esimuuseum Louvre tagastas Egiptusele viis vaidlusalust iidset freskofragmenti.


Veel enne seda, kui Prantsusmaa toimetas kunstiteosed tagasi päritoluriiki presenteeris Prantsuse riigipea Nicolas Sarkozy üht graniidist steelikildu oma Egiptuse kolleegile Hosni Mubarakile, kes Pariisi külastas, vahendas BBC News.

Egüptoloogide, kunstiteadlaste ja arheoloogide hinnangul pärinevad fragmendid 3200 aasta vanusest vaimulik Tetaki hauakambrist, mis Kuningate orust 1980. aastatel varastati.

Louvre ostis 30 sentimeetri kõrgused ja 15 sentimeetri laiused fragmendid 2000. aastal, teades väidetavalt juba siis, et tegemist oli hauaröövlite saagiga.

Egiptus süüdistas Prantsusmaad Luxori-lähisest hauakambrist pärinevate freskofragmentide röövimises ja otsustas oktoobris muuseumiga ka ametlikud suhted katkestada.

Lisaks sellele esitati prantslastele ultimaatum - suhted taastatakse alles siis, kui freskod on tagastatud ajaloolisele kodumaale. See oli must plekk maailmakuulsa muuseumi renomees, mida Louvre endale lubada ei saanud.

«Prantsusmaa on eriti pühendunud ebaseadusliku kunstiteoste kaubitsemise vastase võitlemisega,» ütles Sarkozy ametlikus avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles