Rahakärped sunnivad Endla teatri rangele kokkuhoiule

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endlast koondatud Madis Kalmeti tööleping lõpeb 18. jaanuaril, laval näeb teda viimaseid kordi täna ja homme, sest Kalmeti lahkumise tõttu etendust “Hingede öö” rohkem ei mängita. ”Ma ei oska edasise suhtes täpselt öelda. Eks näe,” lausus ta.
Endlast koondatud Madis Kalmeti tööleping lõpeb 18. jaanuaril, laval näeb teda viimaseid kordi täna ja homme, sest Kalmeti lahkumise tõttu etendust “Hingede öö” rohkem ei mängita. ”Ma ei oska edasise suhtes täpselt öelda. Eks näe,” lausus ta. Foto: Ants Liigus

Pärnu Endla teatri direktori Ain Roosti kinnitusel ei tähenda neljandiku võrra kahanenud eelarve veel seda, et teater sulgeb kuudeks uksed ja jätab töötajad palgata. “Otsime peale oma ridade koondamise teisigi lahendusi,” ütles ta.


Majandussurutise tõttu on teater pidanud loomejõude koondama. Uuel aastal ei jätka Endla koosseisuliste näitlejatena Lii Tedre, Helle Kuningas, Kaili Närep ja Madis Kalmet ning trupijuht Ilona Smeljanski. Niisiis on tänavune sügis esitanud Endlale väljakutse.



Direktor Roost leidis, et väljakutsest saab rääkida rohkem tuletõrjujate või kiirabi puhul. “Teatri kõnepruugis on sõnal “väljakutse” oma koht: kui näitlejal on päeval proov ja õhtul etendus. Kahjuks hakkavad riigiisandad puuduvaid eelarvekroone otsima alles siis, kui kellegi elu on ohus, kui arste ja kustutajaid tõesti napib,” lausus Roost ja lisas, et meelelahutaja ja hingearst, nagu näitlejat mõnikord kutsutakse, on paraku esimeste mahakriipsutatavate hulgas.



Eelarve neljandiku võrra väiksem


Roosti andmeil on riik vähendanud oma osa teatri eelarves kokku 23 protsendi ehk pea neljandiku võrra: 2008. aasta lõpul üle kaheksa protsendi, 2009. aastal kahel korral - viie ja 2,5 protsendi ja 2010. aastal üheksa protsendi võrra.



Rahasse arvutatult tuleb 2010. aasta eelarve 2008. aasta omaga võrreldes 4,5 miljonit krooni väiksem.



Endla rahakotti on mõjutanud ka 15protsendine käibemaksutõus, mis tähendab 700 000kroonist miinust. Seoses majanduskriisiga on viiendiku võrra kahanenud teatri omateenitud raha hulk. Inimene teeb valiku ja esmaseks saavad toit, üür, liisingud-maksud ja muud elulised väljaminekud, teatripileti ja raamatu ost lükatakse tulevikku, loetles Roost omatulu vähenemise põhjusi.



Valusad otsused


2008. aastal koondas Endla teater ühe töökoha, 2009. aastal seitse ja 2010. aastal viis kohta. Järgmisel aastal koondatavate hulgas on kolm inimest, kes jäävad pensionile. Koondamine toimub personaalselt mais, juunis ja augustis: lähtutakse töötaja pensioniaja kättejõudmisest. Neljast näitlejast kolmega jätkab Endla koostööd rollilepingute alusel, see tähendab, et nad mängivad repertuaaris olevaid lugusid niikaua, kui konkreetne etendus on mängukavas.



Roosti sõnade kohaselt ei soovinud Madis Kalmet teatri pakutud rollilepinguga jätkata. Kindlasti kutsuvad lavastajad tulevikus Lii Tedret ja Helle Kuningatki rollidesse, mis nende professionaalsust vajavad ja neile ealiselt sobivad, märkis direktor.



“Kahtlemata on valus teha otsuseid, mis puudutavad lähedasi kolleege. Iga looja on ainulaadne ja tal on oma koht ses loomingulises köögis,” lausus Roost.



Endla teatri eelarve on ligemale 5,2 miljonit krooni. Võrdluseks tõi Roost Endla töötajate ühe kuu töötasud koos maksudega: ligi 1,4 miljonit krooni. Teatrijuhi väitel ei tähenda see veel, et teater peaks kolmeks-neljaks kuuks uksed sulgema ja töötajad palgata jätma. “Otsime peale oma ridade koondamise teisigi lahendusi,” kinnitas ta.



Tänavu märtsist vähendas teater kokkuleppel töötajatega kõigi palku kümnendiku võrra. Sama palk säilib Endla töötajatel 2010. aastal.



2009. aastal korraldati töö nii, et kõik töötajad olid peale palgalise puhkuse 20 päeva palgata puhkusel.



Roosti jutu järgi on Endla koondanud kodused mängupäevad statsionaaris nädala teisele poolele, et koguda publikut ja hoida maja üldkulud nädala alguses väiksemad. Esmaspäeval, teisipäeval, kolmapäeval antakse etendusi mujal Eestis.



31. detsembrist 18. jaanuarini on teatri uksed lukus. “Seda põhjusel, et aasta alguses on aastaid olnud külastatavus väike. Hoiame kokku maja üldkulusid ja anname inimestele puhkust,” selgitas Roost.



Millised on teatris praegu loomerahva meeleolud, millest on kõige rohkem puudu ja mis rõõmustab? ”Sooviksime majanduskriisi võimalikult väikeste kadudega üle elada. Rõõmustab, et teatritöötajad on üksmeelsed. Et laste jõuluetendustel on hulgaliselt publikut. Et uue aasta saabumisega liigub Endla 2010. aasta sügisest oma kutselise teatrina tegutsemise 100. hooaega,” vastas Roost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles