Bardide tuur, pühendatud Urmas Alenderile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kait Tamra ja Tajo Kadajas laulavad täna algaval kontsertreisil Eesti kirikutes romantilisi laule

Muusik Urmas Alenderi menukid «Vaiki, kui võid», «Sõbra käsi» ning «Kui mind enam ei ole» kõlavad alates tänasest kahe bardi, Tajo Kadajase ja Kait Tamra suu läbi Eesti kirikutes.

24. juulini vältav tuur alustab ringiga Lõuna-Eestist ning päädib kontserdiga Tallinnas, kätkeb oma kavas lisaks Alenderi loomingule romantilisi laule nii Kadajase kui Tamra repertuaarist.

«See kõik on justkui tänasest kiirest elutempost kõrval, nagu teine maailm,» iseloomustas Kadajas. «Eri kontsertide kavad on erinevad, mistõttu ka teist korda tulija leiab eest justkui uue kontserdi.»

Suur eeskuju

Alenderi lugudel on kahe bardi lauludega otsene seos, leiab Kadajas. «Urmas on meile mõlemale suureks eeskujuks olnud - see on muusikaline lähedus, ka Urmase vahetuks loomuseks oli kitarri saatel laulda kui bard,» lausus ta. «Tahtsime tema 50. sünniaastapäeva kuidagi omalt poolt ära märkida. Minule on ta olnud ka väga lähedane sõber.»

Et esinemispaikadeks just kirikud valiti, on sakraalehitiste hea akustika teene. Teiseks põhjuseks on repertuaar ise: Kadajas ja Tamra esitavad mõtlikke ja meloodilisi ballaade Eesti parimate luuletajate tekstidele, mis aga omakorda eeldavad intiimset õhkkonda.

Või kuidas teisiti kuulata lugusid, mis loodud Jaan Kaplinski, Hando Runneli, Juhan Viidingu, Viivi Luige, Ernst Enno ning Virve Osila tekstidele. Tühisõnalisust sel tuuril kuulda ei ole. Kadajas möönab, et nii ehk naa on nendes lugudes juttu armastusest.

Kahekesi lauludega

«Kirikus on inimene harjunud olema jumalaga kahekesi, nüüd siis on võimalus olla kahekesi meie lauludega,» kõneles Kadajas.

Sugugi mitte vähetähtis pole Kadajase hinnangul ka see, et kirikukontserdi publik ei pea väliüritusil käijate kombel kaasa tarima vihmavarju ega kartma, et keegi talle õlut peale kallab.

Tamra esitab oma laule, mida kavas kuraditosina jagu, elektriklaveri ja kitarri saatel ning laulude kõlavärvid on sarnased tema sooloplaadi omadega.

Kadajase seitsetteist lugu saadab loomulike kõlavärvidega klahvpill ning esitamisel on samuti taotletud laulude kõlavärvide sarnasust sooloplaadi lauludega. «Eesmärgiks on olla mina ise,» tähendas ta.

Kadajas loodab, et vastu talve, kui on Alenderi pärissünnipäev, võtab keegi ette mõne muusikule pühendatud suurkontserdi korraldamise. Seni pühendab ta sõbrale oma «Sõbra käe». Kontserdituur «Sõbra käsi»

Tajo Kadajase ja Kait Tamra tuur on pühendatud Urmas Alenderi 50. sünniaastapäevale.

14. juulil Nõo kirikus, 15. juulil Otepää kirikus, 16. juulil Viljandi Pauluse kirikus, 17. juulil Pärnu-Jaagupi kirikus, 18. juulil Haapsalu Toomkirikus, 19. juulil Keila kirikus, 20. juulil Kadrina kirikus, 21. juulil Laiuse kirikus, 22. juulil Põlva kirikus, 23. juulil Elva kirikus, 24. juulil Tallinna Jaani kirikus.

Kontserdid algavad kl 20

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles