Vanemuine toob lavale «Jesus Christ Superstari»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sir Tim Rice’il on tuleva aasta juunis taas põhjust ette võtta teatrireis Eestisse, sest Vanemuine ja üritusturundusgrupp PNG events said kätte kaua igatsetud lubatähe lavale tuua sööri noorpõlvemuusikal «Jesus Christ Superstar».

Andrew Lloyd Webberi ja Tim Rice’i ühistöös 1970. aastal valminud muusikal esietendub produtsent Paavo Nõgene kinnitusel Tartus 11. juunil.

Et aga tänase seisuga on lisaks lavastajapersoonile lahtine ka mängupaik, pole teater otsustanud, mitu korda Webberi-Rice’i rockmuusikali ülikoolilinnas mängitakse.

Mängupaik lahtine

«Etenduskordade arv selgub siis, kui mängupaik valitud,» ütles Nõgene. «Võimalik, et «Jesus Christ Superstar» etendub lauluväljakul, võimalik, et Raekoja platsil. Võib-olla aga valime hoopis muu paiga.»

Nagu eelmisegi kahe muusikaliga, on Vanemuisel ka seekord luba eirata ettekirjutatud lavastusjoonist ning luua muusikalile oma lavastusversioon. «Võime selle muusikaliga kõike, mis vähegi tahame, ette võtta,» lausus Nõgene.

Ka see, kes eesti artistidest pääseb kultusmuusikali truppi, selgub mõne aja pärast: solistide konkurss on Nõgene sõnul augusti lõpus või septembri alguses. «Usun, et teeme nagu «Aidagi» puhul, solistidele suunatud pakkumised,» ütles «JCSi» muusikajuht Tarmo Leinatamm. «Nimedest on veel vara rääkida.»

Raske muusikal

Siiani on kahe sööri rockmuusikal «JCS» Eestis kahel korral lavale toodud - aastal 1991 lavastas selle viieks mängukorraks Tallinna linnahalli Neeme Kuningas ning 1995. aastal kõlas «JCS» Kaarli kirikus kontsertettekandena.

Nii lavastuses kui kontsertvariandis laulis Jeesust Ivo Vanem, Maarja Magdaleenat aga Janika Sillamaa, Pilatust kehastas lavastuses Urmas Alender, kontsertversioonis aga Tõnis Mägi.

«Siiani pole me veel mõelnud, keda ette laulma kutsuda, aga mine isahane tea - äkki satubki sekka mõni tollane osatäitja,» muigas Leinatamm.

Kaari Sillamaa, «JCSi» kontsertettekande kontsertmeister, ütles, et võimekaid soliste, kes võiks end selles rockmuusikalis proovile panna, on Eestis küll.

«Et olen selle projekti kontsertmeister olnud, siis soovitan proovijail kogu selle muusikali eelnevalt läbi kuulata, see on ikka väga rokilik - igaüks peab ise kuulma, kui suurt hääleulatust «JCS» lauljailt nõuab,» sõnas Sillamaa.

Kindlasti soovitaks ta katsetama minna Ewert Sundjal ning Vaiko Eplikul, kuid Jeesuse rolli pakuks ta kõhklematult Erik Meremaale.

Tartu senistest vabaõhumuusikalidest vaimustunud Rice, kes Vanemuisele korduvalt just «JCSi» on soovitanud, on kindel, et sellest saab Tartus publikumenuk. Vanemuise tänavune suvemuusikal, Elton Johni, Tim Rice’i «Aida» hitistaatuseni ei küündinud - Tartu lauluväljakul toimunud viit etendust külastas 13 701 vaatajat.

Võrreldamatud projektid

Märksa menukamaks kujunes tunamullune raeplatsil mängitud «Evita», mis meelitas vaatama 21 632 inimest. «Ilmselgelt ei saa me võrrelda mullust «Evitat» ja tänavust «Aidat» ning minu meelest oli «Aida» publikuhulk normaalne,» kõneles Nõgene. «Kõik, mis toimub laululaval, ei saa kujuneda laulupeoks.»

1971. aastal esmalavastatud «JCSi» peetakse Webberi ja Rice’i kümme aastat väldanud koostöö üheks suurimaks õnnestumiseks muusikalide «Evita» ja «Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat» kõrval.

Aastal 1972. jõudis see West Endi lavale, 1980. aastal oli «JCS» 3358 etendamiskorraga West Endi ajaloo pikimalt mängitud muusikal.

Tipust lõid legendi Webberi teised tööd - «Cats», «Starlight Express» ning «Phantom of the Opera» -, kuid esimese viie seas püsib «JCS» edasi.

«Jesus Christ Superstar»

• Muusika autor Andrew Lloyd Webber, libreto Tim Rice. Valmis 1970. aastal, laval etendati alles pärast teose ilmumist heliplaadil, aastal 1971.

• Esimese aastaga tehti muusikalist kolmkümmend erineva taseme ja lähenemisnurgaga lavastust, sealhulgas Broadwayl.

• Kuulub praegu maailma viie kõige menukama muusikali hulka.

• Aastal 1991 etendus «JCS» Neeme Kuninga lavastuses Tallinna linnahallis. 1995. aastal kõlas «JCS» kontsert- ettekandena Kaarli kirikus. Jeesust kehastas mõlemas lavateoses Ivo Vanem. Maarja Magdaleenat Janika Sillamaa, Juudast Urmas Podnek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles