«Oliver!» Malviuse-teatri tõmbenumbriks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Olivere on kolm: punapea, blond ja brünett. Sügisese koguperemuusikali nimirolli hakkavad tänasest lugemisproovist alates murdma nii punase peaga Mark Laane, pruunijuukseline Oliver Remma kui linalakk Jörgen Aav.

Muusikali lavastaja Georg Malvius ei suutnud ühtegi kolmest marakratist «Oliveri!» peaossa võtmata jätta. Lisaks kolmele Oliverile silkab ses lavastuses ringi hulganisti poisse, tükki 40. «Nad muudavad meie elu järgmise kahe kuu jooksul palju huvitavamaks,» muheles Malvius.

Matvere võsukesed

Laps elik siis üks kolmest Oliverist, silmnägu ja põlved kriimud, tühi supikauss näppude vahel, poseerib ka Vanalinnastuudio hooajaplakatil. «Peatselt saab ühe väikese poisi nägu, kes istub tühja taldriku ees, osaks Tallinna tänavapildist,» rääkis Malvius. «Sellest pildist saab meie teatri sümbol aastateks 2003-2004, kutsudes nii vanu kui noori, tüdrukuid kui poisse, daame kui härrasid, inimesi igalt elualalt osa võtma meie teatrihooajast.»

Kuid väikesed oliverlased pole kaugeltki kõik lapsed, kes alanud hooajal ühes või teises Vanalinnastuudio lavastuses osalevad.

Näitleja Marko Matvere on mõlemad oma võsukesed Malviuse käe alla lubanud: kui poeg Oskar lööb kaasa muusikalis «Oliver!», siis tütar Matilde mängib Eino Baskini lavastatavas Jean Anouilh’ näidendis «Linnud». «Otsustasime Marko Matverelt röövida tema pere,» naeris Malvius.

Kuid nood kaks lavastust pole niigi lastelembeses repertuaaris veel kõik - ka Charles Dickensi «Jõululugu» kaasab lavastaja Rein Oja sõnul truppi nii mõnedki lapsed. «Sellest tükist ei tule titekat mitte, aga nagu siin majas sel hooajal kombeks - lapsi on jälle sees,» muigas Oja.

Lisaks linnahallis etenduvale suurmuusikalile, «Lindudele» ja «Jõululoole» plaanib Vanalinnastuudio lavale tuua veel seitse uuslavastust. Ning nii nagu Malvius Vanalinnastuudiosse tööle asudes lubas - kõrvu on nii meelt lahutavad kui häirivad lood. Mistap ei tähenda laste kaasamine ning kriimu jõnglase sümboliks upitamine vaid lilledele ja liblikatele keskendumist.

Klassikute Dickensi ning Anouilh’ järel tuleb kaks komöödiat: Alan Ayckborni «Mänguplaan» (lavastaja Raimo Pass) ning Norm Fosteri «Üksildased joodud» (lavastaja Vello Janson).

Lisaks veel modernsed lood «Vaikse hääle tõus ja langus» (lavastaja Andrus Vaarik) ning «Birdy» (lavastaja Erik Kiviniemi) ja tänapäevased näidendid: Niklas Radströmi «Nelik» (lavastaja Jaanus Rohumaa) ning Markus Dahlströmi «Hõõguv raud» (lavastaja Georg Malvius).

R. Berquisti «Birdy» ning «Hõõguv raud» on Malviuse sõnul osa teatri häirivamast repertuaarist. «Koduvägivallast jutustav «Hõõguv raud» on tõeliselt häiriv tükk - Rootsis ei kannatanud osa vaatajaid seda välja ja lahkus saalist,» ütles Malvius.

Publik nõuab lisa

Septembri teises pooles jätkab Vanalinnastuudios supi ja teatri pakkumist ka Supiteater. Muide, Oliveri ja supikausiga plakat on Malviuse kinnitusel igas mõttes sümboolne. Tühi kauss poisi põlvil saagu täidetud, ent mitte supiga, vaid sellega, mis on sama oluline kui toit - teatriinimeste töö, empaatia ja pühendumusega. Elik siis teatrilavalt pakutavate lootuste ja unistustega.

Jaanuaris peaks Vanalinnastuudio talvehooajaga liituma ka tänavusuvine menumuusikal «Cabaret». Nii Tallinnas, Pärnus, Viljandis kui Tartus 38 etendust andnud muusikal kogus teatri reklaamijuhi Ott Karulini kinnitusel umbes 23 000 vaatajat, publik nõuab aga siiani lisa.

Uuslavastused

• J. Cartwright «Vaikse hääle tõus ja langus»,Vaikse Hääle osas Evelin Pang. Esietendus 10. oktoobril.

• L. Bart «Oliver!». Lisaks poisteväele on osades Jassi Zahharov, Katrin Karisma, Mait Malmsten, Raivo E. Tamm, Evelin Samuel, Lembit Ulfsak, Ülle Kaljuste, Ardo Ran Varres jt. Esietendus 1. novembril Tallinna linnahallis.

• J. Anouilh «Linnud». Pearollides Aarne Üksküla, Ines Aru ja Liina Tennosaar. Esietendus 14. novembril.

• N. Radström «Nelik». Esietendus 20. veebruaril.

• R. Bergquist «Birdy». Esietendus 30. aprillil.

• M. Dahlström «Hõõguv raud». Esietendus 14. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles