Andrus Kivirähk saadab lavale Vapra Keefiri, mida saab ka juua

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ehkki kirjanik Andrus Kivirähk ei oska täpselt öelda, mitu tema näitemängu üleüldse Eesti teatrite lavadele on pääsenud, teab ta kindlalt, et täna nukuteatris esietenduv «Vapper Keefir» on selle maja kivirähkiaanas kolmas. Enne keerfirilugu on nukuteatri laval käinud Kiviräha «Vanamehed seitsmendalt» ning «Rikka õelusel pole piire».

«Vapper keefir», mis tänaseks ilmunud ka lastenäidendite kogumikus «Sibulad ja shokolaad», on spetsiaalselt nukuteatrile kirjutatud lugu. «Kirjutasin selle hästi ammu, mitu aastat tagasi,» tähendas Kivirähk.

Kiviräha fantaasia

Nukuteatri kunstiline juht Andres Dvinjaninov rääkis, et tollal ei pöördunud ta Kiviräha poole mitte sel põhjusel, et tegu on autoriga, kes ennegi sellele teatrile näitemänge kirjutanud. «Pöördusin lihtsalt kui võimaliku dramaturgi poole, kuigi - meeles oli mul küll tema «Vanamehed seitsmendalt», mis on tänaseni üks Kiviräha vahvamaid asju,» lisas Dvinjaninov. Kuidas iseloomustab Dvinjaninov näitemängu «Vapper Keefir»? «Fantaasia! Fantaasia! Fantaasia!» kiidab Dvinjaninov. «Lavas-tust aga - fantaasiaküllus, teatraalsete ja nukuteatraalsete vahendite rohkus.»

«Vapper Keefir» pajatab loo imeilusast päevast, mil ühes köögis hakkab asju juhtuma: kilekotist jalutavad välja noorisand Keefir ja auväärne Pool Kilo Vorsti, Banaanikoor tahab tuupi anda prügikastist põgenenud neiu Hõbepaberile ja Kott Itaalia Makarone hüüab keset ilusat päeva: «Ei, mina minema hulluks, täitsa hulluks!». Enne veel, kui keegi saab aru, kas kõik on mäng või päris, otsustab Keefir Hõbepaberi kaitseks välja astuda ...

Joodav Vapper Keefir

Täna kl 18 nukuteatri ovaalsaalis esietenduva «Vapra keefiri» lavastas Vahur Keller, kunstnik on Rosita Raud, videokunstnikud Taavi Warm ja Taavet Jansen ning valguskujundaja Meelis Maamägi. Nimiosas on Andres Roosileht.

Pärast esietendust esitleb AS Valio nukuteatri kohvikus uudistoodet Vapper Keefir, mis peaks poelettidele jõudma juba paari nädala pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles