Teleteatril jätkub salvestisi jaanuarini

Piret Jaaks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaid aasta tagasi taaselustatud teleteatriõhtute traditsioon ähvardab taas katkeda, sest ETV tänavuste salvestuste raha on kulutatud ja uuest eelarvest teleteatri jaoks ei pruugi jätkuda.

Hetkel jätkub Teleteatril lavastuste salvestisi kuni jaanuarini. Eetrisse peaksid jõudma draamateatri «Popi ja Huhuu», VAT-teatri «Kivid», Rakvere teatri «Jaanituli», Endla teatri «9 ööd». Tshehhovi «Onu Vanja» salvestamine on teleteatri grupil alles Ugalaga läbirääkimisel.

Mäng kaameratele

ETV kultuuriosakonna peaprodutsendi Gerda Kodemetsa sõnul jätkavad nad võimaluste piires teatrietenduste salvestamist, kuigi eelarves selleks raha pole. «Kuuleme kogu aeg, et kuigi ETV eelarve jääb samaks, on tulemas suured projektid, mis nõuavad lisakulusid ja teleteatrile seekord raha ei pruugi jätkuda,» sõnas ta.

ETV juhatuse esimehe Ilmar Raagi sõnade kohaselt pole probleem ainult Eesti Televisiooni piiratud eelarves. «Ka teatrid ei ole sama kombinatsiooni alusel nõus koostööd jätkama,» ütles Raag.

Teleteatri tegemiseks nimelt ei piisa Raagi sõnul ainult sellest, kui teha ülesvõtteid otse saalist etenduse ajal. «Teatrid mängisid spetsiaalselt kaamerate jaoks, samamoodi nagu filmigi tehakse,» ütles ETV juht. «Kuigi tulemus on filmiliku salvestamise puhul professionaalsem, on see ka märksa kulukam.»

Režissöör Elo Seliranna sõnul läheb eraldi salvestus maksma minimaalselt 50 000 krooni.

«Kõige kallim on tehnika ja montaaž,» sõnas ta ja lisas, et maksta tuleb ka näitlejatele, kes oma ajast ülesvõtetel osalevad.

Ka Kordemets kinnitab, et nad on läinud professionaalsemat teed ja palganud teleteatri tegemiseks kõrgtasemel filmirežissööri, kuid maksnud talle nagu tavalise telesaate eest.

Mullu eraldas ETV teleteatrile 750 000 krooni, mis on nüüdseks Kordemetsa sõnul otsas. Siiani on hakkama saadud ainult tänu teatrite vastutulelikkusele.

Tema sõnul on lisaks ETV-le ka teatrid koomale tõmmanud, kuid summa vähenemisel enam sellist arvu etendusi nagu eelmisel aastal üles võtta pole võimalik.

Draamateatri peanäitejuht Priit Pedajas ütles, et nemad on alati olnud vastutulelikud, kuigi pole teleteatri tegemisest mingit kasumit saanud. «Siiani on ETV kandnud kõik kulud, aga teater pole selle pealt midagi teeninud.»

Pedajase sõnul pole rahaline kasum nende eesmärk, aga kui teater peaks hakkama etenduste salvestamiseks oma eelarvest kulutusi tegema, tuleks raha kuskilt ka tagasi saada.

Tasuta töö

Ühe lahendusena näeb Kordemets riikliku toetuse suurenemist. «Ja kui seda ei juhtu, tuleb muuta teleteatri spetsiifikat ja hakata tellima näidendeid otse autoritelt ja lavastama neid stuudiotes.» See aga piiraks teleetenduste arvu veelgi.

Pedajas aga ei välista ka võimalust, et koostöö finantskriisis teleteatriga jätkuks ja et näitlejad on ehk nõus tegema tööd tasuta. «Kindlasti teeksid näitlejad ka tasuta, kui nad leiavad, et mõni lavastus tõesti väärib jäädvustamist,» sõnas ta.

Tänavu pakkus teleteater vaatajatele nii arhiivilindistusi kui ka uusi ülesvõtteid. Seliranna sõnul on publikureiting kõrge ja suveks oli ühel teatriõhtul kuni 150 000 vaatajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles