Sõjajärgse aja mängud jäljendasid ajaloosündmusi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus «Ajalugu mängides».
Näitus «Ajalugu mängides». Foto: Tartu Mänguasjamuuseum

Teise maailmasõja järgsetel aegadel meisterdasid lapsed tihti ise endale mänguasju. Milliseid täpsemalt, see selgub Tartu mänguasjamuuseumi näitusel.


Tartu mänguasjamuuseum avab õuemaja galeriis neljapäeval kaks näitust, mis annavad võimaluse piiluda eelmise sajandi poiste mängude maailma ning meenutada enda lapsepõlve, teatas muuseumi arendusjuht Marge Pärnits.



Väljapanekul «Ajalugu mängides» näeb valikut Tõnu Laugu ja Väinu Paasi meisterdatud mänguasjadest, mis valmisid aastatel 1948–1955.



Poisid ehitasid ise losse ning õmblesid nukke, et mängida läbi ajaloolisi sündmusi Euroopas, Aafrikas ja isegi Ameerikas. Näitusel saab näha keskaegse munga töötuba, maadeavastaja kambrit, lossisaali, võitlevaid rüütleid ja palju muud.



Stendinäitus «Jars-Jamp. Ühe poistekamba päevik» on kokku pandud Tallinnas aastatel 1959–1962 tegutsenud kamba salapäevikust. Esmakordselt avalikustatakse kindluse- ja lahinguplaanid, fotod vapratest võitlejatest ja kiri teise kamba pealikult.



Päeviku annetas muuseumile kamba liige Jüri Vendelin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles