Tantsu ilmestab ruumiline video

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastaja Janek Savo­­lainen on seadnud ninale prillid, mille saavad ka tema lavastuse vaatajad.
Lavastaja Janek Savo­­lainen on seadnud ninale prillid, mille saavad ka tema lavastuse vaatajad. Foto: Margus Ansu

Kui tantsija Silas Stubbs (22) sündis, oli tema kolleeg Aivar Kallaste (50) Vanemuise balletitrupis tantsinud juba kümme aastat. Nüüd tulevad nad vaatajate ette ühevaatuselises lavastuses «Vanamees ja meri».


Kogenud ja noor tantsija põhiliselt kahekesi etendavadki Sadamateatris loo, mille on Ernest Hemingway maailmakuulsa lühiromaani alusel lavastanud Janek Savolainen (31, oli umbes aastane, kui Aivar Kallaste alustas tööd Vanemuises).



Lavastus järgib Hemingway lugu üsna täpselt. Nii nagu raamat, jutustab ka koreograafia vanamehe ja poisi sõprusest ning inimese ja looduse ühtekuuluvusest ja vastandlikkusest. Vana kalur püüab hiiglasliku kala, mis ei mahu paati ning mille seetõttu pistavad pintslisse haid.



3D-video


Umbes tund vältavat napi dekoratsiooniga lavastust toetab video.


Uuendusliku võttena on Savolainen kasutanud võimalust lisada videosse näiline kolmemõõtmelisus, mis avaldub vaid siis, kui ekraanile vaadata läbi eriliste prillide.



Eriti hästi ilmneb 3D-efekt unenäostseenis, milles osaleb baleriin Marika Aidla, ning üsna etenduse lõpus, kus tõelise paadi kohal videopaadis istuvad kõik osalised.



Savolaineni eelmistest lavastustest on Vanemuises vaatajate ette tulnud «Bamby» (2001), «This is a small step for a man...» (2003) ja «Nixon» (2006).



Nii nendes kui ka «Vanamehes ja meres» peab Savolainen oluliseks eksperimenteerimist, lavastuslikult uute asjade proovimist, nipitamist – nüüd siis kolmemõõtmeline video –, kuid veel olulisem on talle tants ja tantsijad ning sealjuures tema sõnul nende täielik kohalolek.



Logota prillid


3D-video vaatamise prillidel ei ole Vanemuise logo. «Selle trükkimine prillidele oleks läinud prillidest kallimaks,» ütles Vanemuise juht Paavo Nõgene enne lavastuse läbimängu kolmapäeval.



Pärast läbimängu avaldas teatrijuht rahulolu, et suurte tantsulavastuste kõrval on Vanemuises nüüd ka kammerlik «Vanamees ja meri».



Esietendus


• Vanemuine esietendab 16. jaanuaril Sadamateatris 3D-taustavideoga tant­­sulavastuse «Vanamees ja meri», mis ühtlasi tähistab balletitantsija Aivar Kallaste 50. sünnipäeva.



• Ernest Hemingway samanimelise lühiromaani alusel loodud lavastuse koreograaf ja lavastaja ning video idee autor ja teostaja on Janek Savo­­lainen.



• Libreto on kirjutanud Katrin Pärn, lavastuse kunstnik on Liina Unt, valguskujundajad Janek Savolainen ja Liina Unt.



• Lavastuses kõlab Johnny Greenwoodi, Bruce Broughtoni ja Elliot Goldenthali muusikat.



• Peaosas on Aivar Kallaste, teistes osades Silas Stubbs, Marika Aidla, Rita Dolgihh ja Maarja Paugus.


Allikas: Vanemuine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles