ELi ametnik: Tallinnalt kultuuripealinna tiitlit ära võtta ei saa

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikko Fritze
Mikko Fritze Foto: Priit Simson

Tallinn ei pea kartma kultuuripealinna 2011 tiitli ära võtmist, ajalehe Helsingin Sanomat andmetel võib linn halvimal juhul jääda ilma rahalisest toest.


«Tiitlit ei saa linnalt ära võtta. See on täiesti võimatu juba üksnes praktilistel põhjustel,» rääkis ajalehele Euroopa Komisjoni hariduse ja kultuuri peadirektoraadis kultuuripealinnade programmi vedav Jacqueline Pacaud.

Euroopa Liidu komisjon jälgib senisest hoolikamalt, et valituks osutunud linnad lepingutest kinni peavad. Eksinuid on võimalik karistada.

«ELi komisjon võib loobuda 1,5 miljoni euro (23,5 miljonit krooni) suurusest preemiast. Preemiata jäämine viitab linna nõrkusele ja see loob halva maine. Sellest kirjutataks siis ka ajalehtedes,» lisas Pacaud.

Komisjon peab rahast ilmajätmisest teatama hiljemalt kolm kuud enne kultuuripealinna-aasta algust. Põhjusena piisab näiteks sellest, et linn ei pea kinni lepingutest või jääb puudu euroopalikust dimensioonist.

Karistusi pole seni ellu viidud. Karmim kontroll puudutab esimest korda tänavusi kultuuripealinnu Essenit ja Istanbuli, mida on jälgitud juba kaks aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles