Raamatukogu kogub raamatud politseile

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Anniko romaani «Rusikad» esimene väljaanne aastast 1979 on korralikult varustatud kõigi vajalike andmetega. Kaks kuud tagasi, novembris 2009 ilmunud väljaandes ei ole ei kirjastaja ega trükikoja kohta kirjas sõnagi.
Silver Anniko romaani «Rusikad» esimene väljaanne aastast 1979 on korralikult varustatud kõigi vajalike andmetega. Kaks kuud tagasi, novembris 2009 ilmunud väljaandes ei ole ei kirjastaja ega trükikoja kohta kirjas sõnagi. Foto: Sille Annuk

Tartu linnaraamatukogu ootab lugejatelt tagasi Silver Anniko romaani «Rusikad» uue väljaande eksemplare, et anda need üle politseile. Kuid mitte lugemiseks. Ilmselt ootab neid ees hävitamine.


Raamatukogu asedirektor Krõõt Kaljusto-Munck selgitas, et raamatukogu on saanud Põhja prefektuuri kriminaalbüroost kirja.

«Meile on saadetud Harju maakohtu kohtumäärus, millega palutakse «Rusikate» uue väljaande laenutamine lõpetada ja eksemplarid kokku korjata,» rääkis ta.

Seitsmest eksemplarist oli eile üks ringlusest tagasi tulnud, teised on veel lugejate käes. Kui kõik on linnaraamatukokku tagasi toodud, peab Krõõt Kaljusto-Munck politseile sellest teatama. «Nad tulevad ja vormistavad vara arestimise protokolli,» ütles ta.

Sundeksemplarid


Tartu Ülikooli raamatukogus on «Rusikate» uuest väljaandest kolm eksemplari, millest kaks on tulnud sundeksemplarina ja ühe on raamatukogu ise ostnud.

Kogude arendamise osakonna raamatukoguhoidja Kaarin Viirsalu rääkis, et pärast kohtuotsust tuleb politseile loovutada ehk küll üks eksemplar, kuid sundeksemplarid ei kuulu tagastamisele.

«Rusikate» kaks sundeksemplari sai detsembris ka Eesti Kirjandusmuuseum. «Ma ei näe põhjust nende loovutamiseks, sest ei näe sundeksemplari seaduses sellist kohta, miks peaks,» märkis muuseumi direktor Janika Kronberg. «Kui me tahame seadust täita, siis peame kõiki trükiseid säilitama.»

Samas lisas direktor, et muuseum ei pruugi «Rusikate» uut väljaannet kättesaadavaks teha, kuni püsib probleem autoriõigusega. «Ma mõistan pärijaid täiesti, kui tegemist on piraattrükiga,» märkis ta.

Janika Kronberg ei ole oma ametiajal seesuguse juhtumiga varem kokku puutunud.
Ka linnaraamatukogu asedirektor Krõõt Kaljusto-Munck sattus raamatu niisuguse saatusega silmitsi esimest korda.

Tema kolleegid on avaldanud kahetsust, et korralikult trükitud ja köidetud raamatu tiraaž läheb hävitamisele. Kuid et tegemist on oletatavasti piraattrükiga, lisas asedirektor, et mitmel pool maailmas tuleb piraatkoopiate hävitamist iga päev ette.

«Miks peaks olema raamat erinev rõivastest või muusikast või filmidest?» küsis ta retooriliselt.

Aastail 1979 ja 2009


Silver Anniko (1928–1982) romaani «Rusikad» üllitas aastal 1979 kirjastus Eesti Raamat. Sama romaan, kuid kirjastamise andmeteta, ilmus uues väljaandes novembris 2009. Raamatukauplused said korralduse müüki antud eksemplarid detsembris tagastada.

Raamatute kauplustesse levitamisega tegeleva Tallinna Raamatutrükikoja hulgimüügiosakonda tõi «Rusikate» tiraaži Novo Grupp, kelle esindaja on tallinlane Vello Purre.

Põhja ringkonnaprokuratuuri prokurör Dmitri Teplõhh keeldus juhtumi kommenteerimisest, sest praegu käib veel eeluurimine.

Silver Anniko romaan
• Silver Anniko (1928–1982) romaani «Rusikad» üllitas aastal 1979 kirjastus Eesti Raamat.
• Sama romaan, kuid kirjastamise andmeteta, ilmus uuesti novembris 2009. Selle väljaande kohta käib eeluurimine, kuna oletatavasti on tegemist kirjaniku pärijate loata välja antud piraattrükisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles