Õpilane, pill ja õpetaja kohtuvad veebis

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kitarrikool.ee asutaja Kristo Käo on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia õppejõud ning Tartu Ülikooli haridustehnoloogia doktorant. Ta esineb ka kontsertidel ning tema mäng kõlab plaatidel «Kiss on the Water» ja «The Dance Album».
Kitarrikool.ee asutaja Kristo Käo on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia õppejõud ning Tartu Ülikooli haridustehnoloogia doktorant. Ta esineb ka kontsertidel ning tema mäng kõlab plaatidel «Kiss on the Water» ja «The Dance Album». Foto: Margus Ansu

Näpuotsad tulitavad. Tuleb vist harjutamisega päev vahet pidada. Aga et silme ees terendab võimalus sõpru oma kitarrimänguga üllatada, siis tuleb pill juba paari tunni pärast justkui ise käte vahele.


Tegelikult ei ole kiirustamiseks põhjust, eriti alguses, kui näpuotsad ei ole kitarrikeelte pingega veel harjunud. Ja õpetajal on ka aega, kuigi ta on tiheda päevakavaga kitarrimängija ja -pedagoog. Nimelt lihtsustab Kristo Käo (29) kui kitarriõpetajaga suhtlemist internet.

Kaks aastat tagasi tegi noor muusik ja muusikaakadeemia õppejõud algust õppeasutusega nagu Kitarrikool.ee.

Tänini on selles netikoolis kitarrimängu omandamiseks ennast kirja pannud umbes 4300 huvilist, kellest noorim on üheksa-aastane tüdruk ja vanim on mees, kellel vanust üle 60 aasta.

Süsteemi kuulub Kristo Käo kirjutatud õpik «Kitarrikool – võti praktilise kitarrimängu maailma» ja internetikool. Asi tõestas end tõhusa õppimisviisina iseõppijatele, sest nad saavad õpetajalt nõu küsida ruumist ja ajast hoolimata.

Ainulaadne süsteem

Käo loodud õppesüsteem – ja teadaolevalt ei ole midagi sellist varem muusikahariduses kasutatud – on seotud haridustehnoloogia-alase uurimistööga Tartu Ülikoolis. Noor uuenduslembene pedagoog on seal jõudnud doktorantuuris poole peale. Doktoritöö valmib ilmselt kahe aasta pärast.

Kitarrikool.ee on juba äratanud tähelepanu raja taga. Mullu oktoobris tutvusid uudse võimalusega pillimäng selgeks õppida Helsingi muusikamessi külastajad. Põhjamaadele mõeldes valmis ingliskeelne õpiku ja netikooli komplekt, millega saavad märtsi lõpul tutvuda ka asjahuvilised Frankfurdis.

Kitarri mängivad enda ja oma lähedaste rõõmuks väga paljud. Paljud tahaksid seda teha, aga ei oska. Mitmedki löövad käega, kui hakkavad pelgama, et teooria käib üle jõu või et omapäi A-st ja B-st alustades tekivad valed mänguvõtted.

Kiirkursus

Just niisuguseid muusikasõpru silmas pidades mõtles Kristo Käo välja Kitarrikool.ee kiirkursuse, mis ilmus avalikkuse ette kolm nädalat tagasi. See on autori sõnul esimene DVD, raamatu ja netikooli komplekt Eestis ja ilmselt kogu maailmas. Väga kallis ei ole – 350 krooni (senine ja jätkuvalt toimiv täielik kursus maksab 450 krooni).

Alustav iseõppija saab selle abil oma tõusul säravaks täheks kinni haarata üsna madalale toodud redelipulgast. Ühtlasi saab ta veebi vahendusel kinnitust, et ronib õigel redelil. «Tavaline õppematerjal võimaldab infol liikuda ainult ühes suunas, Kitarrikool.ee materjalide järgi õppides liigub aga info mitu korda õppijalt õpetajani ja tagasi,» selgitas Käo.

Kitarrikool.ee senine, samuti algajatele mõeldud õppematerjal «Kitarrikool – võti praktilise kitarrimängu maailma» annab lisaks muule põhjalikke teoreetilisi teadmisi.

«Uus kursus on pigem neile, keda ei huvitagi, mis seal kapoti all on, vaid kes tahavad lihtsalt sõita,» märkis kitarriõpetaja. «Paljudest teooria asjadest ei ole kiirkursuses juttu. Seda võimaldab DVD. Inimene saab vaadata, kuidas asjad käivad, ja see aitab kõvasti aega kokku hoida.»

Komplektiga on kaasas brošüüri mahus raamat. Ekraanilt käivad pidevalt läbi igasugused skeemid, akordimärgid ja noodid. Raamatus on need asjad mugavalt käes, ei pea arvutit pidevalt pausi peale panema.

Õpilane saab nõu, kui salvestab harjutused ja saadab õpetajale, kellena Kristo Käo kõrval tegutseb Kitarrikool.ee-s kitarrist, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia doktorant Jorge Rodríguez-Caballero. «Jorge tegeleb inglis- ja hispaaniakeelsete, mina aga teiste õpilastega,» lisas Käo.

Kiirkursuses on viis tundi. Juba pärast kahe tunni materjali selgeksõppimist peaks õpilane suutma saata lihtsaid laule. Pärast viienda tunni materjali omandamist oskab aga tulevane virtuoos mängida paarkümmend huvitavat akordi.

Kitarrikool.ee asutaja ja kiirkursuse väljatöötaja loodab, et pillimänguga algust teinud inimesed tunnevad hiljem muusika vastu rohkem huvi ja liiguvad oma õpingutes süvitsi.

Eesti algupärased kitarriõpikud
• 1964, Uno Loop, «Kitarriõpik»
• 1991, Heiki Mätlik, «Klassikaline kitarrimäng»
• 1992, Heiki Mätlik, «Akordsaade kitarril»
• 1997/1998, Heiki Mätlik, «Klassikalise kitarrimängu kool I-II»
• 2000, Tiit Paulus, «Improvisatsioon ja harmoonia kitarril»
• 2003, Heiki Mätlik, «Akustiline kitarr»
• 2006, Heiki Mätlik, «Kitarriaabits»
• 2007, Aldo Järve, «Rännakud kitarriga»
• 2007, Kristo Käo, «Kitarrikool – võti praktilise kitarrimängu maailma»
• 2008, Kristo Käo, «Eesti rahvaviisid kitarrile»
• 2009, Lauri Kõlamets, «Elektrikitarri õpik»
• 2010, Kristo Käo, «Kitarrikool.ee kiirkursus»
Allikas: Kitarrikool.ee
------------------------------------------------

Õpilaste arvamused

Raimo Nurja
36, Tallinn:
Kitarrikool.ee-s alustasin õpinguid pool aastat tagasi. Olin kitarrimängu üritanud varem omal käel õppida, kuid kaugele ei jõudnud, piirdusin kolmeduurilugude mängimisega enda lõbuks ja vahel ka sõpradele. Pikapeale hakkasid ühed ja samad lood ära tüütama ja tekkis soov midagi juurde õppida.

Siis hakkasingi kitarriõppimise võimalusi internetist otsima ja leidsin sellise toreda koha nagu Kitarrikool.ee, mis sobib minusugusele iseõppijale nagu rusikas silmaauku.

See on väga mugav viis kitarrimängu õppimiseks, sest saan ise oma aega planeerida, samas jätmata vahele ühtegi tundi. Praeguseks olen juurde õppinud palju uusi duure ja huvitavaid kitarrimängustiile. Kitarrikool.ee on andnud mulle arusaamise, et kitarrimäng on midagi palju enamat ja sügavamat kui ainult kolmeduurilugude mängimine.

Avo Raun
26, Saaremaa:
Kitarriõpinguid Kitarrikool.ee-s alustasin kaks aastat tagasi. Varasemad kokkupuuted muusikaõpingutega puuduvad.

Kitarrimäng läheb juba päris hästi. Selle kahe aastaga peaks muidugi mänguoskusi rohkem olema, aga vahepeal on olnud pikemaid pause. Lihtsamaid lugusid saadan kitarril juba päris edukalt.

Kitarrimängu õppimine interneti vahendusel sobib mulle hästi. Saan harjutada endale sobival ajal ja kohas.

Erkki Laurits
28, Põlva:
Alustasin Kitarrikool.ee-s sügisel, täpselt ei mäleta, septembris ehk, ja aasta lõpus oli kursus läbitud. Varem oskasin mõningaid akorde ja suutsin lihtsamaid lugusid kitarril saata. Noodilugemisest ja sellest, kuidas akorde moodustada, ei teadnud ma midagi.

Raske on endale hinnangut anda, kuid tunnen, et areng toimub pidevalt. Momendil harjutan juba natuke keerulisemaid lugusid ja eriti meeldivad mulle lood, kus kasutatakse sõrmitsemise stiili.

Kristo Käo arvas, et ma võiksin jätkata edasijõudnute kursusel mõne kitarriõpetaja käe all, kuid et ma olen tihti Eestist ära, siis pole see praegu kahjuks võimalik.

Eestist sagedane eemalviibimine oli ka peamine põhjus, miks minule sobis internetiõpe eriti hästi. Üks pluss on ka see, et saan ise valida, millal ja kui palju harjutada. See eeldab muidugi, et asja vastu on piisavalt huvi, vahel peab ennast ka veidi tagant sundima. Samuti oli Kitarrikool.ee kursuse hind mulle vastuvõetav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles