Moodne muinasjutt netist

Marite H. Butkaite
, Teatrikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netis sündinud: Ago Soots (vasakul) ja Martin Kõiv aktsioonis.
Netis sündinud: Ago Soots (vasakul) ja Martin Kõiv aktsioonis. Foto: Siim Vahur

VAT Teater tõi välja päevakajalise ja paeluva lavastuse noortele.

Ugalas möllab Y-generatsioon, VAT Teatris aga Z-generatsioon. Viimaste kõrval mõjub X-generatsioon väga vanamoelise nähtusena. «Netis sündinud» on laiaulatusliku koostööprojekti tulemusena lavale jõudnud paeluv ja päevakajaline lavastus. Tänu koostööpartneritele mängitakse seda üle Eesti ja tasuta.

Vaatluse all on praegused noored, kelle jaoks WWW on loomulik osa elust. Internet on tegelikkust toetav ja seda asendav ruum, mis võib olla tõelisem kui elu ise. Seal tehtud otsused ja kommentaarid võivad mõjutada reaalset (era)elu. Tegu tehes järgnevad tagajärjed ja juhusel on kombeks uksele koputada kõige ebasobivamal hetkel.

Tundub, et internet on nagu seks – meeldib peaaegu kõigile ja kõik teavad sellest kõike, kuid siiski tuleb meelde tuletada lihtsaid algtõdesid turvalisuse tagamiseks. «Netis sündinud» peateemaks ongi veebiturvalisus. Näitekirjanik Kristiina Jalasto ammutas inspiratsiooni lavastuse sihtgrupilt endalt – 15 foorumteatri etenduse põhjal sündis näidend, mille seadis lavale Margo Teder.

Sündinud, arvutihiir käes

Huumori võtmes jõuab sõnum paremini kohale kui lakooniliselt moraali lugedes. «Netis sündinud» on kui tänapäevane muinasjutt – mõeldud noortele, kuid kohustuslik ka täiskasvanutele. Z-generatsioon on sündinud, arvutihiir käes, kuid veeb on muutunud meie elu osaks ja touch-pad’i tuleb silitada igas vanuses.

Sama kõlab läbi ka lavastusest, sest esindatud on eri põlvkonnad alates teismelistest ja lõpetades vanaemaga. X-le eelnenud generatsioonid said edukalt hakkama veebita ja suhtlesid «laivis», kuid Z-ide puhul on tähtsaks muutunud virtuaalne ruum. Näib, et lähisuhete loomine ja hoidmine elus on keerulisem kui netis. Uus aeg ja uued tingimused, millega tuleb kohaneda.

Igal ajal on teatud vihjete ja paroolide hulk, mida mõistetakse ilma küsimusi esitamata. Parool on parool ja arusaadav vaid siseringile. Nii tekstiliselt kui ka visuaalselt jookseb lavastusest läbi salasõnu ja seetõttu on see praegustele koolinoortele igati arusaadav (tegelikult igaühele, kes on tuttav veebilehega 9gag.com).

Samuti on kõikidele tuttav koolisüsteem kui sotsiaalne struktuur. Inimestega tasub suhelda neile arusaadavas keeles. Eriti noortega, kes alles koguvad elukogemust ja kellest kasvab tulevane teatrivaataja ning ühiskonna osa. Pole mõtet alustada Shakespeare’ist, kui võib alustada kergemast, sest õppimine võiks olla fun. Küll hiljem jõuab «Romeot ja Juliat» lugeda.

Kunstnik Iir Hermeliin on loonud lakoonilise ruumilahenduse. Valgete seintega netiruumi, mille ümber on päris maailm. Kõnekas on kummipaeltest ukseava, läbi mille tegelased sisse ja välja hüppavad. Seinal on värvilised tuttavad ikoonid veebist, mida näitlejad tegevuse käigus haaravad ja viskavad põrandale ühte hunnikusse. Pidevalt toodetakse uusi infohulki, mis kuskil talletuvad.

Muusikalise tausta on loonud Jarek Kasar ja see on terviklik osa lavastusest. Märgiliseks muutub ka video kasutamine – nii visuaalselt kui ka sisuliselt joonib see alla mõtte, et oleme üksteisele nii lähedal, kuid suhtleme ikka tehnoloogia kaudu.

Näitlejad toovad mänguliselt lavale stereotüübid, mis on äratuntavad nii koolist, kodust kui ka internetist. Räägitakse mitmes keeles ja mitmel moel. Viiel näitlejal on kõigil põhiroll, kuid igaüks kehastub ka mitmeks episoodiliseks tegelaseks. Ago Sootsi tehnikakartliku klassijuhataja kõne netiturvalisusest oli omaette pisike etendus, nagu ka Martin Kõivu libekeelest Alejandro666 ja Katariina Ratasepa vanaema.

Humoorikas tõsine lugu

«Netis sündinud» on esmapilgul lihtne humoorikas lugu, kuid seal räägitakse tõsistest asjadest. Allteemadena jooksevad läbi suhted koolis, (esimesed) armumised, koolikiusamine, info jäävuse seadus.

Tekst, mida laval räägitakse, on slängi- ja lühendirikas – selline, nagu tavaliselt kohtab Facebooki chat’i-aknas. Aga nii ongi – paralleelselt on mitu maailma, kus igaühes kehtivad oma mängureeglid. Igal ajastul on oma lähenemised.

Nagu selgub lavastusestki, siis kunagi oli videvik ja videvikupidamine aeg rehetalus omavahel suhelda. Praegusel ajal seostub videvik aga eelkõige sädelevate vampiiridega ja rehetaret asendab sotsiaalmeedia. Suhelgem internetis, kuid olgem ka laivis kohal!

Kristiina Jalasto

«Netis sündinud»

Lavastaja Margo Teder. Kunstnik

Iir Hermeliin. Helilooja Jarek Kasar

Osades Katariina Ratasepp,

Kristiina-Hortensia Port, Ago Soots, Meelis Põdersoo ja Martin Kõiv

VAT Teatri esietendus 3. oktoobril NO99 teatris

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles