Galerii ja video: Hodorkovski poeg avas Tallinnas isale pühendatud fotonäituse

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeva õhtul avati Tallinna Portreegaleriis  koostöös Kaasaegse Venemaa Instituudiga (New York) Mihhail Hodorkovskile pühendatud fotonäitus «Vangla ja vabadus,», kus näeb töid Mihhail Friedman'i sarjast «Photo 51» ning valikut Mihhail Hodorkovski erakogust. Avakõne pidas Mihhail Hodorkovski poeg Pavel, kellele see oli esimene Eesti visiit.

Näitusepubliku ees rullub lahti justkui mitu maailma: Hodorkovski muretu noorusaeg, lustakad fotod ehitusmalevast ja koduõuelt kass Pinochet'ga, tõus maailma üheks mõjuvõimsamaks meheks Jukose juhina ning siis...portree trellide tagant, mis liikus kulutulena üle ilma. Piibel, mis talle vanglasse viidi, kontaktläätsede retsept, mille võttis maailma ühe kuulsaima vangi jaoks tema advokaat - Venemaa türmi karm reaalsus. Isikunäitusele sekundeerivad fotod korrumpeerunud ja kuritegeliku Venemaa argipäevast: kuidas mees peksab tänaval naist, liikluspolitseinik võtab altkäemaksu, võimurid teevad, mis tahavad.

Näitusekülaliste seas oli ka helilooja Arvo Pärt koos helirežissöörist poja Michaeliga. Helilooja kinkis Pavel Hodorkovskile oma neljanda, Hodorkovskile pühendatud sümfoonia signeeritud plaadistuse. 

Eksklusiivses videointervjuus Postimehele rääkis Pavel Hodorkovski, et igatseb isaga kohtuda, sest viimased kümme aastat on nende sidepidamise vahendiks olnud vaid põgus telefonikõne vanglast ja kirjad. «Kui nüüd pühapäeval isaga telefonis kõneleme, räägin talle ka, kuidas läks näituse avamine Eestis,» lubas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles