Suurele kirjanduspeole tuleb nimekaid külalisi

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonie Swann
Leonie Swann Foto: TPM

Põhjamaade suurim, seitsmendat korda lugemishuvilisi tartlasi ja teisi kirjandusega sinasõpru eestimaalasi rõõmustav festival Prima Vista toob ka tänavu Tartusse nimekaid väliskülalisi.


Tartus mai alguses toimuval festivalil jagab oma mõtteid mõjukas vene publitsist, luuletaja ja kirjandusteadlane Dmitri Bõkov, kelle viimase aja suurteos «Spissannõje» ilmub festivali puhul Toomas Kalli tõlkes, pealkirjaks «Mahakantud».



Prima Vista internetileht kirjandusfestival.tartu.ee nimetab Bõkovit hiilgavaks stilistiks ja säravaks intellektuaaliks.



Lisaks realistlikule ja ilmekale tänapäeva näitamisele pakub Bõkov vene klassikute Saltõkov-Štšedrini ja Gogoli parimates traditsioonides eredat satiiri vene uuspatriotismi ja šovinismi, Naši liikumise ning oma kaasaegse Moskva ühiskonna aadressil.



Raamatu peategelased on raamatusse maha kirjutatud reaalsest elust ning samal ajal on nad sellest elust maha kantud salapärasesse nimekirja. Kuigi tundub, et endised Nõukogude Liidu elanikud peavad uuel sajandil oma hirmud ja foobiad ära unustama, pole need siiani kadunud.



Teisi külalisi


Peale Bõkovi külastavad Prima Vistat saksa krimikirjan-duse uus täht Leonie Swann, kelle nn lambakriminull «Glennkill» ilmus möödunud aasta detsembris Piret Pääsukese tõlkes, ning ungari prosaist ja dramaturg Attila Bartis, kelle romaan «Rahu» ilmus samuti mullu eesti keeles.



Festivalil kohtuvad huvilised ka läti luuletajate Ingmara Balode, Juris Kronbergsi, Liana Langa ja Guntars Godinšiga.



Prima Vista tänavune peateema on «Ellujäämise kunst». Festivali programmijuht Marja Unt nimetab seda viiterohke sisuga teemaks, mida võib seostada ka küsimusega, kuidas kultuur ja looja raskel ajal ellu jäävad.



«Eeskätt soovime tänavuse teemaasetusega rõhutada seda, et kultuur, sealhulgas kirjandus, on see, mis aitab rasketes – olgu siis majanduslikes, poliitilistes, eksistentsiaalsetes või muudes – oludes ellu jääda, säilitada inimväärikust, anda elule sisu, mis ei allu niivõrd väliste tegurite survele,» lisas ta.



Sündmusi igale eale


Muu hulgas tõstis Marja Unt esile festivali avamisaegse vestlusringi «Mitmes võim on kirjandus?» ning 8. mail toimuva inglise avangardse muusika ajakirja The Wire üritust, kus ajakirja toimetajad ja kaastöölised esinevad multimeediaettekannetega.



Programmis on sündmusi igas eas huvilistele. Taas on kavas raamatulaat ja pargiraamatukogu, mitmesugused vestlusringid, raamatuesitlused, kohtumised kirjanikega ning kino- ja muusikaõhtud.



Tänavune Prima Vista on oma põhiosas 6., 7. ja 8. mail Tartus ning 9. mail Põltsamaal. Eelüritused algavad raamatu ja roosi päevaga 23. aprillil, festivaliga seotud sündmusi jagub ka mai alguspäevadeks.



Prima Vista


• Põhjamaade suurim kirjandusfestival Prima Vista on tänavu 6., 7. ja 8. mail Tartus ning 9. mail Põltsamaal.



• Festivali tähtsaimad väliskülalised on sakslanna Leonie Swann, moskvalane Dmitri Bõkov ja ungarlane Attila Bartis.



• Tänavuse festivali patroon on tartlasest luuletaja Hannes Varblane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles