Ülikooli rahvakunstiansambel toob sünnipäevaks lavale galakontserdi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastatel 1978-2002 juhtis Tartu Ülikooli rahvakunstiansamblit rahvatantsukorüfee Henn Tiivel. Juubelikontserdil näeb publik kahte uut Tiiveli seatud tantsu.
Aastatel 1978-2002 juhtis Tartu Ülikooli rahvakunstiansamblit rahvatantsukorüfee Henn Tiivel. Juubelikontserdil näeb publik kahte uut Tiiveli seatud tantsu. Foto: Peeter Langovits

Eesti vanim rahvatantsukollektiiv - Tartu Ülikooli rahvakunstiansambel - tähistab sel laupäeval oma lavategevuse 65. aastapäeva.


Galakontserdil, mille piletid on juba välja müüdud, näeb publik läbilõiget Eesti rahvatantsu tänasest päevast kui varasemast perioodist. Peol esitatakse mitmeid raudvaras olevaid tantse, mida on tantsitud eri aegadel. Kesksel kohal on omaaegse kunstilise juhi Helju Mikkeli looming. Aastapäevakontserdiga tähistatakse ühtlasi tantsumemm Helju Mikkeli 85. juubelit.

Kui taasiseseisvusaja algul ei olnud rahvatants tudengite hulgas populaarne, siis viimased aastad on toonud kollektiivi hulgaliselt noori. Täna tantsib TÜ RKA-s üle saja tudengi ja magistrandi.

Kolme põhirühma kõrval tegutsevad lisaks naisrühm ja rahvapilliorkester. Aktiivselt osalevad tantsuelus ka kaks vilistlasrühma.

Rahvakunstiansambli hiilgeaeg jääb 1970-1980. aastatesse, mil osaleti kontsertidel toonastes liiduvabariikides ning astuti üles välismaal toimunud NSV Liidu kultuuripäevadel. Ansambil kaugeim kontsertreis oli 1988. aastal Vietnami.

Ülikooli rahvakunstiansambel pani 1956. aastal aluse Balti riikide üliõpilaste laulu-ja tantsupidude traditsioonile «Gaudeamus», mis on täies elujõus ka praegu.

Kollektiivi kauaaegne kunstiline juht oli aastatel 1978-2002 tuntud rahvatantsukorüfee ja mitme üleriigilise peo lavastaja Henn Tiivel. Juubelikontserdil toob kõige vanem vilistlasrühm esiettekandele kaks uut Henn Tiiveli seatud tantsu.

Tänast ülikooli rahvakunstiansamblit juhendab Aveli Asber, kes on lõpetanud Viljandi kultuuriakadeemia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles