Kunstitudengid tõid välja hariduse vundamendi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keidi Rehe ja Mario Kroon puhastasid postamendilt eelmise näituse jälgi.
Keidi Rehe ja Mario Kroon puhastasid postamendilt eelmise näituse jälgi. Foto: Lauri Kulpsoo

Tartu kõrgema kunstikooli galeriis Noorus avasid eile tudengid oma näituse «Vundament», mille välireklaam kujunes nii huvitavaks, et hakkas kiiresti tänavailt kaduma.


Nimelt värvisid tudengid 50 tellist ning kirjutasid neile peale galerii aadressi ja sõnad «Vundament tasuta». Eks mõned möödujad võtsid kive kaasa ja hakkasid oma isikliku ehitise alusmüüri sobitama. Ka kool on nagu ehitusplats, leiavad Tartu kõrgema kunstikooli (TKK) mööbli- ning meedia- ja reklaamikunsti osakonna teise kursuse üliõpilased.

«Tudeng on ehitatav ja ehitaja, ta loob iseennast ja kooli,» märkisid väljapaneku koostajad. «Kunstitudengi hariduslik alus on vundament, millele suuremal või vähemal määral toetub tema tulevane looming. See pind laotakse turvaliste kooliseinte vahel juhendajate valvsa pilgu ja oskusliku käe all.»

Ehitusplats galeriis


Ehitusplatsiks kujundatud galeriis Noorus leidub TKK üldainete osakonna näituseprojektis valminud maalihakatusi ja akadeemilisusele püüdlevaid joonistusi, kunstipäraste esemete ja materjalide seadeldisi ja muudki. Üks autoreid on Elmo Soomets, kelle andmetel on välja pandud ühtekokku 118 tööd.

Kindlasti märkab galeriisse siseneja põhiliselt kipsist koosnevat inimkeha taolist moodustist. Üliõpilane Karoliine Korol selgitas, et see on mööbliosakonna teise kursuse ühistöö, mis koosneb 18 kipsjäljendist. Igalt tudengilt on kahe kehaosa jäljend, silmad-kulmud ja vasak käsi pärinevad Koro­lilt.

Näituseprojekti juhendaja Imbi Kruuvi sõnul eelnes näitusele ühine kontseptsiooni väljatöötamine, nime leidmine ja tööde tegemine. «Selleks tuli kõigil sobrada enda mõistuses ja vaadata, milliste objektidega saab näituse idee välja vedada,» selgitas ta. «Oleme kõike seda teinud üle kuu, kord nädalas kokku saanud.»

Näitus on ühtlasi suur õppetund. Tudengid on kõik kirja pannud, ka selle, kui palju millekski aega kulub. «Nad annavad oma töödele ise hinnanguid ja on ise selle ettevõtmise vedajad,» lisas Imbi Kruuv.

«Vundamendi» avamisel luges näituseprojekti juhendaja ette tudengite vastuseid tema küsimustele. Vastuste hulgas olid nimetatud ka erilised põhjused, miks peaks keegi seda vaatama: «Eriliseks teeb vundamentaalsus. Uks või piilumisvõimalus kooli siseellu. Siin näeb, kuidas on võimalik teistmoodi näitust üles ehitada.»

Üldainete osakond


Hariduse vundamendi annabki noortele üldainete osakond, mida juhatab Ave Avalo ja mis on üks kaheksast TKK osakonnast. Selle alla on koondatud kõikidel erialadel õpetatavad üldmoodulid ning vaba- ja valikmooduli ained.

Näitust «Vundament» saab vaadata 29. aprillini galeriis Noorus, mis tegutseb Riia 11 ning mida saab külastada teisipäevast laupäevani kell 12–19. Sissepääs tasuta.

Kirikupingist ilmus vanu kaunistusi

Preester isa Miguel pöördus Tartu kõrgema kunstikooli poole palvega luua projekt Tartu katoliku kiriku pinkide restaureerimiseks, sest eri aegadest pärit pingid on erineva pikkusega ja istumiseks ebamugavalt kitsad. Ühele pingile andsid mööbliosakonna tudengid tagasi selle algse välimuse.

«Pingi värvikihtide alt tuli välja gooti ornament, mille olid sinna teinud ilmselt koguduse liikmed,» märkis mööbliosakonna meister Annes Hermann. «Ühtlasi tuli välja aaderdus – 19. sajandi lõpus väga populaarne puiduimitatsiooni tehnika.»

Ülejäänud pingid restaureerib mööbliosakonna koostatud projekti alusel konkursi võitev firma. Kunstikooli maaliosakond restaureerib kiriku seinamaalid. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles