Minister: kultuurkapitali rahastamist pole tarvis muuta

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PRIIT MÜRK/PM/SCANPIX BALTICS

Kultuuriminister Laine Jänese sõnul ei ole praegu mingit põhjust arutada ühe kultuurivaldkonda stabiilselt toetava ja hästi toimiva süsteemi muutmise üle.


«Ma ei nõustu nendega, kes on hakanud rääkima kultuurkapitali ülesehituse ja selle rahastamisallikate muutmisest, püüdes paari tahtmatult valesti õmmeldud nööbi pärast hakata lahti harutama ja ümber lõikama tervet pintsakut. Praegu pole mingil juhul õige aeg ega ole mingit vajadust hakata lammutama süsteemi, mis on end neljateistkümne aasta jooksul igati tõestanud,» rõhutas kultuuriminister.



«Ei ole kuigi tark tegu minna otsejoones nende süsteemide kallale, mis toetavad iga riigi kestmise jaoks nii olulisi valdkondi kui keel ja kultuur, eriti kitsamas majandusolukorras. Näiteks Soome

lama

ajal otsustati hoida kultuurivaldkonna rahastamist kahjustamatult just hasartmängumaksu tulude abil,» viitas minister naaberriigi valikutele majanduslanguse ajal.



Ministri sõnul tuleks hoida lahus arvamusi kultuurkapitali ülesehitusest ja üksikutest toetuste eraldamise või aruannete näidetest.

«Kultuuritegijate endi teadmistel ja eksperthinnangutel põhinev kultuurkapital on hea, tunnustatud ja end õigustanud süsteem, mis arvestab kultuurivaldkonna vahetuid vajadusi,» sõnas minister.

«See on sõltumatu poliitikute tahtest või ametkondlikest soovidest, sest otsuseid teevad kultuuriinimesed ise. Muidugi on täiesti selge ja loomulik, et riigi raha eraldamine ja kasutamine peab olema läbipaistev ning sellest tuleb korrektselt aru anda. Seepärast tulebki vaadata eraldi neid, kes on eksinud nõuete või lepingutingimuste vastu, mitte jagada malakahoope tervikliku süsteemi pihta,» lausus kultuuriminister Laine Jänes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles