Eestlanna lahkus protestiks Pariisi kunstikeskuse juhatusest

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiwa
Kiwa Foto: Margus Ansu

Eestlanna lahkus Pariisi kunstikeskuse juhatusest, et protestida kaasmaalasest kunstniku installatsiooni näituselt eelmaldamise vastu.


Pariisi külastatavuselt kolmanda kaasaegse kunsti keskuse eestlannast juhatuse liige Kaia Kiik (36) pani ameti maha, sest 17. märtsil avatud kontseptuaalkunstnike Kiwa, Taavi Piibemanni ja Toomas Thetloffi väljapanekult pealkirjaga «Stiimuli puudumine» eemaldati kaks päeva hiljem Thetloffi installatsioon, vahendas

ERR Uudised

ETV saadet «Pealtnägija».

Kiike pahandas, et Thetloffi installatsioon «Ettevaatust aste!» võeti maha öö varjus ja teda sellest teavitamata. Installatsiooniks oli kolme sentimeetri paksune pleksiklaasist kõrgendus trepiastmel, mis pani inimesi komistama ja oli mõnede meelest ohtlik. Protestiks lahkusid keskuse juhatusest lisaks Kiigele veel kaks inimest.

1999. aastal vallutas kunstnikerühmitus KGB ehk Kalex, Gaspard, Bruno Pariisi ühel peatänaval tühja kuuekorruselise maja, mis kuulus pangale Crédit Lyonnais. Sellest sai Pariisi tuntuim kunstnike kommuun, kuhu kutsuti ka kunstnik Kaia Kiik.

Hõivajate võitlus kohtutes ja ajakirjanduses kestis 10 aastat, mille kestel sai nende majast Rivoli 59 Pariisi külastatavuselt kolmas kaasaegse kunsti keskus. Kommuun legaliseeriti alles eelmisel aastal, kui sellest sai tänu Pariisi linna abile ametlik kunstikeskus, kus asuvad galerii ja 32 kunstniku ateljeed. Keskuse juhatusse valiti ka Kaia Kiik, kes hakkas kohe jõuliselt majja Eesti kunsti tooma.

Kõigest hoolimata on Kaia Kiigel ja tema mõttekaaslastel 2011. aasta sügisel kavas Eesti kaasaegse kunsti minifestival Pariisis, mis on seotud Tallinna kultuuripealinna teemaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles