Vabaõhumuuseumi külastuskeskuse ehitusprojekt valmib 2014. aasta lõpus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadlaat vabaõhumuuseumis.
Kevadlaat vabaõhumuuseumis. Foto: Andres Haabu / Postimees

Eesti Vabaõhumuuseumi uue külastuskeskuse hoone projekteerivad OÜ Kavakava arhitektid, kes on ka keskuse ideekavandi autorid, tööde maksumus on ligi 220 000 eurot.

Projekteerijaks on ideekavandi autor Kavakava, kellega muuseum praegu valmistab ette hankelepingut, ütles vabaõhumuuseumi direktor Merike Lang BNSile. «Siis läheb projekteerimiseks ja 2014. aasta lõpuks peab projekt valmis olema,» ütles ta.

Projekteerimine on Langi sõnul ajamahukas, kuna tegemist on suure hoonega, milles tuleb pinda kokku 10 000 ruutmeetrit.

Kuna Euroopa Liidu rahastus läheb Langi sõnul alles järgmisel aastal lahti, siis ei ole praegu ka veel teada, kas projekt Euroopast raha saab. «Selle osa, mis külastajaid puudutab, saaks panna Euroopa rahastamisse. Tööruumid, hoidlad ja konserveerimislaborid võib-olla ei ole abikõlbulikud, aga kes teab,» rääkis Lang.

«Vähemalt näitusepinnad ja sellised asjad saaks siis Eesti maksumaksjale odavamaks, sellepärast saab midagi selgemini öelda alles siis, kui on Euroopa rahastus teada,» rääkis Lang. «Kui 2015. aastal ütleb minister jah, siis saame edasi minna ehitushankega, kui ei, siis läheb see projekt ka ootele.»

Tallinna linn kehtestas vabaõhumuuseumi külastuskeskuse laienduse planeeringu 2012. aastal. Planeering hõlmab 79,98 hektari suurusel planeeringualal asuva vabaõhumuuseumi territooriumi ja selle lähiala kasutusvõimaluste mitmekesistamist ning Vabaõhumuuseumi tee 10 ja 12 kinnistutele ehitusõiguse määramist kuni 11 uue, maksimaalselt kolme maapealse korruse ja ühe maa-aluse korrusega ühiskondliku hoone ehitamiseks, kahe olemasoleva hoone laiendamiseks ning ühe hävinenud hoone taastamiseks endises mahus.

Moodustataval esimesel krundil on ette nähtud viie hoone ja miljöösse sobimatu kuuri lammutamine. Krundile on kavandatud puidutöökoda, tall, külastuskeskus, kaks festivaliküünide hoonet ja teenindushoone. Lisaks on kavandatud kolm hoonet Rocca al Mare suvemõisa kompleksi ning kahe olemasoleva hoone laiendamine.

Teisel moodustataval krundil on kavas lammutada nõukogude ajal ehitatud sobimatud hooned ja rajatised. Sinna on kavandatud suvemõisa pääslahoone ja Vana-Liberty suvila taastamine endises mahus vastavalt muinsuskaitse eritingimustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles