Jan Kaus koondamistest Sirbis: see on asjatundmatu rünnak

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Kaus.
Jan Kaus. Foto: Peeter Langovits

Kirjanik Jan kaus leiab, et viis, kuidas Sirbi peatoimetaja kohuseid täitma asunud Kaur Kender on kultuurilehe toimetuses puhastutööd teinud, ei ole märk kultuurist, vaid kultuuritusest.

«See on asjatundmatu rünnak, mille käigus saavad kannatada inimesed, kes ei ole milleski süüdi,» ütles Kaus nördinult.

«Inimesed, kes on teinud ajalehes tööd, lükatakse päevapealt kõrvale argumentidega, mis ei vasta tõele,» rääkis Kaus. Ta tõi näite ZA/UMis ilmund Sirbi visioonidokumendist, kus plaanitakse täita tõlkeraamatute arvustuste nišš. «See on ka ainus koht, kust loen välja etteheite kirjandustoimetajale, küll aga ei vasta see tõele,» lisas ta.

Küsimusele, kas Kausil on uuele peatoimetaja kohusetäitjale ka mingeid ootusi, vastas ta kidakeelselt, et tal on vaid üks ootus. «Mu ainus ootus on see, et ta rohkem inimesi ei alandaks. Kultuur ei ole ainult artiklid, kultuur on ka see, kuidas inimestesse suhtutakse. Antud juhul ei ole see mitte kultuur, vaid kultuuritus.»

Kausi sõnul on oluline see, kuidas asju tehakse. «Praegu on surutud läbi üks kandidaat, kes püüab juhtida tähelepanu eemale olulisest – sellest, kuidas asjad käivad,» ütles ta.

Eile teatati, et kultuurilehe Sirp peatoimetaja kohusetäitjaks saab Kaur Kender. Toimetusest koondati kirjandustoimetaja Doris Kareva, filmitoimetaja Tarmo Teder, teadustoimetaja Marek Strandberg ja arhitektuuritoimetaja Veronika Valk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles