Loe: väljavõte NO99 aktsioonist «Ministri viimased päevad»!

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NO99 aktsioon «Ministri viimased päevad»
NO99 aktsioon «Ministri viimased päevad» Foto: Toomas Huik

Postimees avaldab väljavõtte NO99 aktsioonist «Ministri viimased päevad», teksti autor on Eero Epner. Michali ja Rosimannuse osi lugesid Gert Raudsep ja Rasmus Kaljujärv, ministri osas Anu Lamp (Tallinna Linnateater), jutustaja Priit Võigemast(Tallinna Linnateater), naiskunstnik Mirtel Pohla.

/.../

«Jaa!» hüüdis kellegi peenike hääl. Minister isegi ei vaadanud. Ta teadis. See kunstnik oli oma viimasele näitusele saanud neli külastajat. Käis küll ainult kunstniku ema, aga see-eest neli korda. Näitust olid toetanud ministeerium, Kulka kolm sihtkapitali pluss Kulka nõukogu, Hasartmängumaksu nõukogu ja tundmatu metseen, kelleks küll hiljem osutus samuti ema.

Minister ütles aeglaselt: «On see teie süü?»

Vaikus. Ühe vähetuntud helilooja süda kisendas, aga seda polnud kuulda, sest tema kõrval seisva maineka naisepeksjast kunstniku süda hõiskas: tema näitusel oli käinud viis inimest.

Minister vaatas läbi prillide, kuid nägi ainult kinganinasid. Ta luges nad kokku. 10 kinganina. Ta kergitas pilgu ja nägi nii tuttavat pilti - kabinetis oli üle 300 kultuuritegelase, aga neist ainult viis olid kahe jalaga maa peal.

***

MICHAL (sosistades): Selle asjaga said tanki. Pole hullu, õpid. Meie jaoks kaks kärbest ühe hoobiga.

ROSIMANNUS (sosistades): See ei olnud planeeritud. Kas Kender rääkis meiega? Muidugi rääkis. Kui oled aastaid kõnesid kirjutanud ja koos firmat teinud, siis ikka räägitakse.

MICHAL (sosistades): Tema on lojaalne meile, meie oleme lojaalsed talle.

ROSIMANNUS (sosistades): Kas see on gäng? Ei ole. See on gangsta. Loyalty, bro.

MICHAL (sosistades): Kas Kender helistas Väljatagale ja ütles, et on meiega rääkinud? Jah, helistas. Jah, ütles. Aga mis siis. See ei tähenda midagi.

ROSIMANNUS (sosistades): Mis siis, et üks ZA/UMi poistest käis juba 30. oktoobril, päev enne konkursi lõppu, Lauritsa juures ja ütles, et leht on nende.

MICHAL (sosistades): See ei tähenda midagi.

ROSIMANNUS (sosistades): Väljataga sai seekord veidi valesti aru.

MICHAL (sosistades): Ta on lihtsalt juba nii harjunud, et asjad täpselt nii käivadki.

****

NAISKUNSTNIK: Kes helistas? Kas Michal? Rosimannus?

MINISTER: Ei olnud üks, ei olnud teine.

NAISKUNSTNIK: Ära valeta. (Sosistades) Mulle võid öelda. Me oleme ühe mündi kaks külge. Sina saad käsud neilt, mina – inglitelt. Me oleme mõlemad vaid vahendajad.

/.../

Aktsiooni täistekst ilmub sel neljapäeval, 28.novembril Eesti Ekspressis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles