Kõrgbarokki viljelev Floridante esineb täna Mustpeade majas

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Floridante.
Ansambel Floridante. Foto: promo

Täna annab Mustpeade majas kontserdi Ansambel Floridante, kuhu kuuluvad muusikud Ele Raik (barokkoboe), Meelis Orgse (barokkviiul), Tõnu Jõesaar (barokktšello) ja Saale Fischer (klavessiin).

Ansambel Floridante on uus, barokkpillidel mängiv koosseis, mis on nime saanud G. F. Händeli samanimelise ooperi järgi. Ansambli eesmärk on kõrgbaroki muusika esitamine mente et corde - südame ja mõistusega.

Kolmsada aastat tagasi polnud muusika veel niisugune universaalne ja kõikjal üheselt mõistetav kunst kui tänapäeval. Vaid vastupidi, kahe valitseva rahvusliku stiili ja natuuri - ekstravertsete itaallaste ja väärikust hindavate prantslaste - vahel käis kõva vägikaikavedu, põlastamine ja isegi solvamine.

18. sajandiks said aga vihavaenlased nii otseses kui ka ülekantud mõttes keskpõrandal sõbralikult kokku ja tekkis nähtus nimega les gouts reunis e. ühendatud maitsed. Viimasest innustatuna ongi kokku pandud ansambli esimene, peaasjalikult Saksa heliloojate loomingust, ent siiski tuntavalt prantsuse ja itaalia stiilis muusikast koosnev kava.

Ansamblis musitseerivad muusikud - Raik, Orgse, Jõesaar, Fischer - on kõik oma ala professionaalid ning täiendanud end nii kodu- kui ka välismaiste tippmuusikute käe all. Peale Pariisi Rahvusliku Kõrgema Muusika ja Tantsu Konservatooriumi õpinguid on ansambli eestvedaja, Ele Raik end sidunud just barokkmuusikaga ning mängib oboed erinevates kooslustes nagu näiteks Corelli Barokkorkester ja Tallinna Barokkorkester.

Ansamblisse kuulub ka Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri liige Tõnu Jõesaar ja viiuldaja Meelis Orgse, kes lisaks varasemale täiendab end hetkel Breemeni Kunstide Kõrgkoolis Thomas Albert’i käe all. Ansambel Floridante ridades astub üles ka klavessiini mängija Saale Fischer, kes on ühe esimese eestlasena pääsenud J. S. Bachi nimelisele konkursile Leipzigis.

Hinnatud muusikuna on Fischer töötanud ka organistina kirikutes Saksamaal ja Egiptuses, kuid praegusel ajal leidnud tagasi tee Eestimaale, kus õpetab klavessiinimängu Saue valla kultuurikeskuses.

Kontserdi kava (algus kell 19):

- J.B. de Boismortier - Triosonaat oboele, viiulile ja basso continunole F-duur op.28

- J.S.Bach - Sonaat viiulile ja basso continuole G-duur BWV 1021

- G.P. Telemann - Partiita nr 4 g-moll oboele ja basso continunole TWV 41

- J.S.Bach - Toccata D-duur BWV 912 klavessinile

- G.F.Händel - Triosonaat oboele, viiulile ja basso continuole op. 2 nr 4 B-duur

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles