Suveteater püstitab oma hooajal rekordi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lollat (Mairi Jõgi) ajab taga  õde (Kati Ong).
Lollat (Mairi Jõgi) ajab taga õde (Kati Ong). Foto: Sille Annuk

Emajõe Suveteater alustab homme lavastusega Koidula lapsepõlvest oma 14. hooaega, mis on eelmistega võrreldes rekordiline nii uuslavastuste kui ka etenduste arvu poolest.


Jaama tänavas laulupeomuuseumi pargis, sealse rotundi juures ja muuseumi saalis tuleb vaatajate ette kolm lavastust. Neist kaks on uued. Üks uus ja üks eelmise hooaja lavastus on kavas mängida Toomel.

Emajõe Suveteatri juht Andres Dvinjaninov nimetas seekordset hooaega, kus viie lavastusega on kavas anda kokku 51 etendust, erakordseks. «Olen põnevil ja käsitan seda kui eksperimenti,» ütles ta.

Esietendus homme

Esimene esietendus on juba teisipäeval. Lavastus Lydia Koidula lapsepõlvest on saanud nime tema hüüdnime Lolla järgi. Mängivad Viljandi kultuuriakadeemia lõpetanud  Mairi Jõgi, Kati Ong ja Rauno Kaibiainen, lavastab nende kur­­susekaaslane Helen Rekkor.

Näidendi materjali kogumise eesmärk oli mõista, milline oli Lydia Koidula lapsepõlves. Üks keskseid tegelasi on ka tema õde Eugenie.

«Tegemist ei ole ajaloolise tõega,» ütles lavastaja Rekkor. «Paljud on märkinud, et Lolla oli väga elava fantaasiaga laps, nii et meil on mänguruumi kõvasti. Algselt oli mõeldud see lastelavastusena, aga ka isad ja emad ei lähe etenduselt päris tühjade kätega ära.»

Mulluse hooaja muusikaline lastelavastus «Kolm põrsakest ja hea hunt» tuleb ka tänavu, suve lõpu poole, vaatajate ette laulupeomuuseumi pargis rotundi juures. Saalis esietendub aga juba 11. juunil «Mask», mille lavastab Kristel Leesmend, mängivad Marika Barabanštšikova ja Nero Urke.

Sakslase Helmut Krausseri «Maskis» võtab Emajõe Suveteatri veebilehe sisututvustuse järgi tavaline õhtupoolik armastajapaari korteris ootamatu pöörde. Loos on poeesiat, vabadusiha, allasurutust, egoismi, armastust ja raevu.

Emajõe Suveteatri tänavune suurlavastus toomkiriku varemetes on A. H. Tammsaare «Põrgupõhja uus vanapagan», mille lavastab Andres Dvin­­janinov. Esietendus on 2. juulil. Mängivad Uku Uusberg, Raivo E. Tamm, Merle Palmiste, Sandra Üksküla-Uusberg, Hannes Kaljujärv, Janek Joost jpt.

Suve suurlavastus

Aukartust ja hirmu eesti teatri ühe legendaarseima teksti ees Dvinjaninov ei tunne. «Kui mingi teema tundub nii oluline, et on vaja seda teistega jagada, on hirm küll viimane asi, mida tunda,» ütles ta.
Toomele tuleb alates 17. juulist minna ka neil, kes tahavad näha mullu Viimsis mängitud «Raha». See on «surmkoomiline rännak lugude ja lauludega läbi aja ja raha».

Viis lavastust
• Emajõe Suveteater toob oma 14. hooajal vaatajate ette viis lavastust, kokku 51 etendust.
• Laulupeomuuseumi pargis (Jaama 14) esietendub 25. mail «Lolla».
• Laulupeomuuseumi saalis esietendub 11. juunil «Mask».
• Toomkiriku varemetes esietendub 2. juulil «Põrgupõhja uus vanapagan».
• Eelmisel hooajal Viimsis  mängitud «Raha» saab vaadata Toomel ohvrikivi juures alates 17. juulist.
• Eelmise hooaja «Kolm põrsakest ja hea hunt» tuleb vaatajate ette laulupeomuuseumi pargis alates 11. augustist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles