Muruplats vandus suurtele muusikapidudele alla

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotomeenutus eelmise aasta folgipeo reede õhtust.
Fotomeenutus eelmise aasta folgipeo reede õhtust. Foto: Liis Saar / Sakala

Linnajuhid seisavad silmitsi küsimusega, kuidas soodustada Teisele Kirsimäele kavandatud rahvaürituste korraldamist ja säilitada samas platsi kaunis ilme, sest pärast mullust folgipidu seal rohi enam ei kasva.


Kui heakorrafirma Floreas töötaja kolmapäeval lossimägedes esimest korda muru niitis, polnud tal põhjust Teise Kirsimäe peoplatsile minna, sest rohu asemel oli seal paljas muld. Nüüd on linnajuhid dilemma ees, kas leida festivalidele uus koht või lubada need siiski lossimägedesse, riskides sellega, et linna üks kaunimaid paiku muutub suureks mudaväljaks.

«Ei ole ju mõeldav, et folgifestival peaks Kirsimäelt ära kolima,» arutles linnapea Kalle Jents. Samas nentis ta, et tuhanded inimesed kujutavad endast murule suurt ohtu. Paari nädala jooksul peaks see linnapea andmetel küll kasvama hakkama, kuid on peo ajal veel noor ja nõrk.

Kohe pärast juuli lõpul peetavat folgipidu peaks Teisel Kirsimäel aset leidma Viljandi ainus rokifestival «Rock Ramp». Selle korraldaja Juhan Nöps sai teisipäeval kultuurimaja direktorilt ehmatava telefonikõne palvega, et ta mõtleks teiste platside peale, kus festivali pidada võiks.

«Kui me peame mujale kolima, läheksid meie turvakulutused nii suureks, et festival tuleb ära jätta,» nentis Nöps. «Kalmet palus, et me kõik variandid läbi kaaluksime, ja aega selleks tegelikult veel on.»

Samas tunnistas Nöps, et eelarve paneb ta kokku juba aasta enne festivali ja kui nüüd kulutused kasvama peaksid, ei tule ta peo korraldamisega toime.

Viljandi pärimusmuusika festivali pealiku Ando Kivibergiga pole linnajuhid Kirsimäge puudutavast murest rääkinud. Sellel platsil kavatsetakse endiselt korraldada folgipeo suurimad kontserdid ja mingit alternatiivi sellele kohale pole.

Mured aastatega Viljandis üheks populaarsemaks kontserdipaigaks kujunenud Kirsimäe platsiga algasid eelmisel aastal. Vihmasel suvel peetud roki- ja folgipeo järel meenutas Kirsimäe plats suurt mudavälja.

Kõige suurema hoobi sai taimestik folgifestivali teisel päeval, kui linna tabas paduvihm. Samal õhtul seisis publik jalgupidi poris ning järgmisel päeval üritasid korraldajad olukorda parandada sellega, et tõid platsile õlgi ja heinu.

Pärast festivali hakati platsi taastama: peo jooksul tekkinud lohud täideti mulla ja liivaga ning külvati uus muru. Floreasi juhataja Margus Londoni sõnul saabus sügis aga liiga kiiresti ning muru ei hakanud idanema. Kevadel tehti uus külv ning London avaldas lootust, et juba paari nädala pärast hakkab plats rohetama.

Seda, kuidas peab aga noor muru vastu kahe kuu pärast algava folgipeo ja sellele järgneva rokifestivali publiku tantsule, ei osanud London arvata. «Ehk peab,» lausus ta, ent lisas, et parem oleks murule muidugi rahu anda. Kõige rohkem kardab tärkav muru paduvihma.

Linnamajandusameti juhi Priit Vihuri sõnul oleks Kirsimäele vaja hoopis uut katet. Samas on muinsuskaitsjad kategooriliselt selle vastu ega luba sinna midagi peale loodusliku murukatte. «Vihmaga ei pea muru sellisele koormusele vastu ja tulemuseks võib pärast folki ja «Rampi» olla suur porimülgas,» nentis Vihuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles