Kirjanikud said veebis näo ja hääle

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik Tiit Aleksejev loeb katkendit oma raamatust «Kindel linn».
Kirjanik Tiit Aleksejev loeb katkendit oma raamatust «Kindel linn». Foto: Mihkel Maripuu

Esmaspäeval avati rahvusringhäälingu portaalis keskkond Loetud Read, kus võib kuulata tuntud eesti kirjanikke ja tõlkijaid oma loomingut lugemas. Iga autor esineb umbes kümneminutilises videoklipis katkendiga oma värskest teosest. Klippe saab vaadata-kuulata aadressil read.err.ee.


Keskkond sündis ERRi raadioteatri, portaalide ja MTÜ Head Read (korraldab ka samanimelist kirjandusfestivali) koostöös.

«Nüüd saab eesti rahvas ka nägupidi oma kirjainimesi tundma õppida,» ütles raadioteatri juht Toomas Lõhmuste. «Idee tuli ERRi järjejutu toimetajalt Piret Pääsukeselt, kes hinnatud saksa keele tõlgina osutas sellele, et saksa kultuuriruumis on sellised veebilehed, kus kirjanikud oma uudistekste loevad, väga populaarsed.»

Praegu on Loetud Ridades kümme videoklippi: kirjanikud Tiit Aleksejev, Indrek Hargla, Armin Kõomägi, Kai Aareleidja, Paavo Matsin ning tõlkijad Kätlin Kaldmaa, Juhan Habicht, Aet Varik, Terje Loogus ja Triin Tael. Esialgu on esindatud vaid proosatekstid, kuid Lõhmuste lubas, et žanrivalikut on plaanis laiendada, näiteks noorte eesti luuletajate näol. Jätkuesinejaid vaetakse järgmisel nädalal vestlusringis, kus osalevad ka Krista Kaer ja Jan Kaus.

Videolõigud salvestati jaanuaris raadioteatri foonikas. «See oli üllatav, kui toredasti ja vabalt kirjainimesed end kaamera-mikrofoni ees tundsid. Me natuke pelgasime, sest pole saladus, et isegi kõik näitlejad pole veel raadionäitlejad. Aga eks need tekstid on ju omad lapsed,» rääkis Lõhmuste.

Loetud Read asetub kultuurimälu projektide sarja, mida ERR on varemgi teinud. Näiteks 2006. aastal salvestati Eesti kutselise teatri 100. aastapäeva raames rahvusringhäälingus üle 500 eesti näitleja hääle, kellest mõned polnud kunagi raadios esinenud. Seda helivaramut säilitatakse ERRi arhiivis ja näitlejate liidu kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles