Vanemuise sümfooniaorkester üllitab kauamängiva

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teater Vanemuine.
Teater Vanemuine. Foto: Ove Maidla.

Esimest korda orkestri 102-aastase ajaloo jooksul salvestab Vanemuise sümfooniaorkester oma muusika CD-plaadile. Salvestustega alustatakse juba sel nädalal Kambja kirikus.


Teatri pressiesindaja Ave-Marleen Rei rääkis, et varem on küll Eesti Raadio andnud välja kogumike, kuhu on salvestatud Vanemuise orkestri esitatud teoseid, kuid Vanemuise sümfooniaorkestri CD-plaati pole kunagi varem välja antud.

Kambja kirikus mängitakse plaadile tänavuse juubilari, 27. mail 80. sünnipäeva tähistanud Eino Tambergi Ballett-sümfoonia (1959). Ballett-sümfoonia esietendus toimus Vanemuise teatris 1960. aastal, ballettmeistriks oli Udo Väljaots, dirigendiks Erich Kõlar, peaosades tantsisid Helle Jalonen ja Ülo Rannaste.

«See on väga sobilik lugu meie orkestri esikplaadile ajaloolisest vaatevinklist: esietendusest on möödas 50 aastat ning Ballett-sümfooniat ei ole ka varem plaadistatud,» rääkis Vanemuise peadirigent Mihkel Kütson.

Orkester salvestab Kambja kirikus 3.-5. juunil ja 7.-9. juunil. Kuna viiulisolist Anna-Liisa Bezrodny murdis õnnetul kombel käeluu, jääb juunis salvestamata Eino Tambergi viiulikontsert, mida lindistatakse järgmise hooaja avakontserdil, 9. oktoobril. Hooaja avakontserti dirigeerib Mihkel Kütson.

Teater on paaril viimasel aastal andnud välja erinevaid plaate, et jäädvustada meie tehtavat. Vanemuise Sümfooniaorkestri esimese CD-plaadi salvestamine täiendab seda rivi väga väärikalt, leidis Vanemuise teatri juht Paavo Nõgene.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles