Suurgildi hoones tutvustatakse möödunud aegade linnaelu

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus «Algused ja lõpud. Eeslinnast kesklinnaks»
Näitus «Algused ja lõpud. Eeslinnast kesklinnaks» Foto: Eesti Ajaloomuuseum

Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones avatakse sel reedel linnaelust kõnelev näitus «Algused ja lõpud. Eeslinnast kesklinnaks».

Arheoloogilised kaevamised on toonud palju uut ja Eestis sageli erandlikku leiumaterjali, mis kõnelevad kunagise eeslinna eluolust kesk- ja uusajal. Näitus  toob unikaalsed leiud publiku ette, pakkudes nende näitel ülevaate ka teiste Eesti eeslinnade arengut määravatest võtmekohtadest keskajast 21. sajandini, aimu saab ka nüüdseks juba aegade hämarusse kadunud eeslinnadest. Keskaegses linnasüdames, Suurgildi hoones ootab muuseumikülastajat keskkond, kus lisaks rikkalikule leiumaterjalile saab näha peamiselt Eesti Ajaloomuuseumi fotokogu abil taaselustatud paarisaja aasta taguse linna tänavamiljööd.

Keskajal olid eeslinnad nii aia-  kui karjamaade pidamise kohad ja omanäolise elustiiliga asumid. Nad on jäänud suuremate sõdade ajal alati eesliinile ja jalgu linnakindlustuste arenemisele, mistõttu on neid aegade jooksul maatasa tehtud ja taas üles ehitatud. Tööstuse areng 19. sajandil tõi eeslinnadesse elamispinda vajavat lihtrahvast juurde. Uute vajaduste rahuldamine ja üleüldine linnapildi areng kasvatas eeslinnad linnaga kokku. Kõik see toimus vähem kui sada aastat tagasi. 

Näituse kõige väiksematele külastajatele on püstitatud majake, kus saab tundma õppida vana aja majapidamistesse kuulunud esemeid. Nuputamishuvilisi külastajaid ootab tööleht, mis annab mängulise võimaluse eeslinnade looga tutvuda. Näitus valmis Eesti Ajaloomuuseumi, Muinsuskaitseameti ja Tallinna Ülikooli Ajaloo Instituudi koostöös. Näitus on avatud 28. märtsist 2014 kuni 25. jaanuarini 2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles