Raport soovitab Eestil ja Lätil asutada Liivimaa auhinna

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: : kollaaž Katri Karing

Eesti majandusajakirjaniku Anvar Samosti ja Läti välisministeeriumi büroojuhataja Andris Razānsi vastses raportis Eesti ja Läti koostööpotentsiaalist soovitatakse kahe riigi kultuurikoostöö arendamiseks luua Liivimaa auhinna.


Raport leiab, et Läti ja Eesti kultuurikoostöö on hästi välja arendatud, kuigi märkimisväärne osa sellest toimub kolmepoolselt kõigi Balti riikide vahel või veel laiemas rahvusvahelises kontekstis. Rohked koostööprojektid ei avalda siiski mõju laiemale avalikkusele ega aita kaasa riikide emotsionaalsele lähendamisele.

Läti ja Eesti peaksid raporti kohaselt tõsiselt kaaluma kahepoolse koostöö edendamise eest välja antava Liivimaa auhinna asutamist, mis juhiks tähelepanu meie ühisele pärandile. «Et meievaheliste suhete tähtsust rõhutada, peaksid auhinna igal aastal välja andma riikide presidendid. Samuti võiks nimetust «Liivimaa» kasutada mitmete Läti-Eesti koostööprojektide nimedes, alates piiriülestest rahvusparkidest ning lõpetades rokkfestivalidega, mis tooksid noori inimesi piirialale,» tõdevad Samost ja Razāns.

Läti keelde tõlgitud Eesti teoste arv ületab tunduvalt eesti keelde tõlgitud Läti teoste arvu. «Eriti Eesti peaks hoolitsema selle eest, et tekiks uus põlvkond läti keelest tõlkijaid.»

Veel märgib raport, et riikide avalik-õiguslikud ringhäälingud peaksid omavahel vahetama telesarju ja filme. Suurt rõhku tuleks panna komöödia ja seebiooperi tüüpi sisule, mis tuleks varustada kontekstiliselt rikaste tõlgetega. Teadlikkuse tõstmiseks võiks kummaski riigis lasta naaberriigi rahvuspühal eetrisse spetsiaalseid üldinformatiivseid tele- ja raadiosaateid.

Raportist loe põhjalikumalt homsest Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles