Näitus avab poeeti värskest küljest

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liivi muuseumi teisel korrusel on eriti silmapaistvalt esile toodud luuletuse «Sügise» esimesed read «Igav liiv ja tühi väli, taevas pilvine...».
Liivi muuseumi teisel korrusel on eriti silmapaistvalt esile toodud luuletuse «Sügise» esimesed read «Igav liiv ja tühi väli, taevas pilvine...». Foto: Kristjan Teedema

Ajalehe Postimees «50-aastase kestuse mälestuseks» aastal 1909 ilmunud raamatu teises osas on muude kaastööliste hulgas tutvustatud Juhan Liivi. Täna on toonase ajakirjaniku ja kirjaniku 150. sünniaastapäev.

Ümmarguse tähtpäeva puhul avatakse täna kell 13.30 Liivi muuseumis, mis tegutseb Alatskivi vallas Rupsi külas, uus püsinäitus. Väljapaneku «Oleksin ma luuletaja» on kujundanud Artur Kuus ja Liina Unt ning koostanud muuseumi juhataja Mari Niitra (pildil).

Näitus koosneb põhiliselt pildirohketest suures selge kirjaga stendidest. Väljapanekusse on paigutatud ka mööblit ning üks klaaskast Liivi legendaarse kuue tarvis. Sellesama, mille ta olevat annetanud Estonia ehitamiseks.

Siinkohal selgub, et näituse koostajad ei ole ennast surunud valdavalt tumedameelse luuletaja meeleoludesse, vaid mõistavad teha muidu asjalike stendide vahel ka nalja. Nimelt on klaaskast tühi, sest legendaarse kuue andis ju vaene kõhn pikk mees teatri toetuseks ära.

Mitmes toimetuses

Ühelt stendilt saab lugeda, et Juhan Liivi esimene trükis avaldatud luuletus on «Maikuu öö» (hilisem pealkiri «Mai hommik»), mis ilmus ajalehes Virulane 3. septembril 1885. Noormehe talenti märganud toimetaja Jaak Järv kutsus ta seepeale Virulasse tööle.

Varsti leidis Liiv tööd paariks aastaks Viljandi ajalehes Sakala (1887–1889) ja aastateks 1890–1892 Tartu ajalehes Olevik. Olevikus ilmus sel ajal ridamisi Liivi jutte ja luuletusi.

Postimehe 50 aasta juubeli puhul avaldatud raamatus on kirjas, et selles Tartu lehes on «Liiw iseäranis laulusid awaldanud». «Juhan Liiw on kõrgeandeline luuletaja, keda ainult nõrk terwis takistanud on Eesti ilukirjandust mõjuwalt edasi wiia aidata,» on märgitud tolles vanas raamatus.

Uuest püsinäitusest Rupsi külas ilmneb, et Juhan Liiv ei suutnud ühegi ajalehe juures pikalt vastu pidada. Stendil on kirjas, et rutiinne töö oli talle vastuvõetamatu, samuti kurtis ta rahalise kitsikuse ja suure töökoormuse üle.

Uue püsinäituse koostaja Mari Niitra sõnul on 21. sajandi alguses Eesti kultuuriüldsus traagilise elukäiguga luuletaja elumüüti üle vaatama hakanud. «Et Liivi uustõlgendustega tegelevad mitmed eesti kultuuri tipptegijad, tõendab luuletaja jätkuvat aktuaalsust,» lisas ta.

Nii näiteks ilmus eelmisel aastal Juhan Liivi luuletuste kogu «Lumi tuiskab, mina laulan», mille on koostanud Jüri Talvet.

Koostaja on sellesse lisanud juba varem avaldatud luuletuste hulka oma uurimistöö tulemusena välja ilmunud käsikirjaleiud ning tõstnud Liivi oma järelsõnas rahvusvaheliselt tuntud kirjameeste kõrvale.

Alles mõni kuu tagasi ilmus džässilike sugemetega rokiplaat «Juhan». See üllitis pakub kuulata Jaak Sooääre muusikat, mis on loodud Juhan Liivi luuletustele.

Ja lõpuks tõi Mari Niitra luuletaja võrdkujuna eestlaste mällu sööbinud Liivi vastu üha suureneva tähelepanu näitena ühe tulevase lavastuse.

Nimelt esietendub 31. juulil Liivi muuseumis Urmas Vadi autorilavastus «Kus sa oled, Juhan Liiv?». Traagilist müüti õõnestavas lavastuses teevad näitlejatena kaasa Raivo E. Tamm, Aarne Soro, Klaudia Tiitsmaa ja Jaan Pehk, viimane loob lavastusele ka muusika.

Rändnäitus

Üks Liivi 150. sünniaastapäeva puhune väljapanek on Mari Niitra ja Artur Kuusi koostöös juba valminud. Nimelt avati 15. aprillil Lutsu majamuuseumis Tartus (Riia 38) näitus «Juhan Liiv ja teised. Lugusid eesti kirjanikest». Tema lapsepõlve, kooliaega, ameteid ja eluolu avatakse kõrvuti teiste eesti kirjandusklassikute omadega.

Majamuuseumi kuraatori Liivi Rosenvaldi sõnul moodustub nõnda eesti kirjanike elulooline mosaiik, erandlike kirjanikuisiksuste saatustest vormub aga üldisem pilt elust Eestimaal viimase paari sajandi jooksul.

Eesti kirjanike muuseumide ühingu tiiva all teoks saanud näitus jääb Lutsu majamuuseumisse vaatamiseks 31. maini ja tuleb seejärel kirjandushuviliste ette mujal Eestis rändnäitusena.

Täna kell 12 süüdatakse küünlad Juhan Liivi haual Alatskivi kalmistul, kell 12.30 esinevad Liivi muuseumi rehe all Peeter Volkonski, Jaak Sooäär ja Riho Sibul ning selgub Liivi luuleauhinna 36. laureaat. Seejärel avatakse uus püsinäitus ja esitletakse päevakohast postmarki.

Raamat ja CD

Juhan Liiv,

«Lumi tuiskab, mina laulan»,

Tänapäev, 2013, 462 lk.

«Juhan»,

AVA Muusika, 2013, 11 laulu, 47 min.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles