Naine astus üle poeedi näo

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lembit Kurvits ootas oma 60. sünnipäeva külalisi Tartu kirjandusmaja trepil suitsetades, näpud nikotiinist ja tõrvast kollased. Osa külalisi saabus teadmisega, et juubeli tähistamine algab kell 17.35, nagu oli kirjas Facebookis ja Tartu Postimehes, mis tugines Kirjanike Liidu Tartu osakonna esinaise Piret Bristoli saadetud teatele. Osa tuli selle järgi, mis oli kirjas väikesel kuulutusel kirjandusmaja eeskojas – kell 18.

Kõigepealt sai juubilar lilled ja paar kingitust, millest üks oli purk mett. Õnnitledes soovis Bristol, et Kurvits saaks üle hirmust valge paberi ees ja hakkaks taas kirjutama.

Seejärel luges juubilar jalalt jalale tammudes ette mõned oma luuletused aastal 1994 ilmunud ja tütrele pühendatud raamatust «Matle laul».

Nende hulgas olid ka «Baltisakslaslik», «Teine armastuslaul» ja «Pilk lauale». Viimane neist on võrreldes teistega lühem: «Tühi soovisedel, / kaks särginööpi, / mõned vanad margid, solutaan, / kontoriliim, mustal kopeerpaberil / «Meie ühine vend Armastus», / valge pastapliiats, / ammuloetud kirjad, saatjaks / Eesti Kirjanike Liit.»

Näitleja ja lavastaja Kalev Kudu kõneles Lembit Kurvitsast ja tema raamatutest ning esitas lisaks luuletustele lõigu tema lasteraamatust «Taevaskojalapsed». Seepeale läks juubilar trepile suitsetama.

Vahepeal oli koos abikaasaga saabunud näitleja, lavastaja, kirjanik ja helilooja Peeter Volkonski. Ta meenutas oma tööd kirjastuse Eesti Raamat luuletoimetajana. Esimeseks toimetatavaks käsikirjaks usaldati Volkonskile kimp Kurvitsa luuletusi, millest ilmus aastal 1981 Kurvitsa esimene luulekogu «Väike-Kamari õhtud».

Too Tallinna kirjastus pidas tartlasest luuletajat üldiselt imelikuks, mis aga ei seganud Volkonskil temaga ka edaspidi sõbralikult suhelda. Juubelile kogunenud kirjandushuviliste ees meenutas ta hilisemast ajast üht ilusat seika.

«Me olime ohtralt joonud Lembituga veini ja ärkasime mingisuguses eramajas. Lembit oli maganud põrandal ja kui me sealt lahkusime, rääkis ta mulle vaimustunult oma ärkamisest,» meenutas Volkonski. «Hommikul tegi ta silmad lahti ja maja perenaine astus üle tema näo. Lembit vaatas üles, nägi kõike. Daam vaatas alla Lembitu poole ja ütles hellalt: «Poeet...».»

Paar kingitust sai juubilar kirjandusmajas veelgi, nende hulgas oli ka ümbrik. Kui paarikümneliikmeline seltskond oli suundunud eesotsas Kurvitsaga kõrvaltuppa kaetud laua juurde, pidas aktivist Jaan Muna seal valjuhäälse euroliidukriitilise kõne. Juubilar käis aegajalt saali lauale jäetud kingitusi imetlemas ja tepil suitsetamas.

Lembit Kurvitsat ümbritseva tegevuse kirjandusmajas võttis videokaameraga üles eesti filoloogist stsenarist, režissöör, produtsent ja operaator Vahur Laiapea. Ta oli Lembit Kurvitsa filmimist alustanud sama päeva hommikul. Kas poeedi päeva videojäädvustust on võimalik vaadata millalgi ka laiemas kirjandushuviliste ringis, on praegu veel teadmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles